Már nem veszélyeztetett faj a lamantin, de van, aki nem örül ennek

ÁLLAT
2017 április 01., 07:19
comments 59

A bálna, a vízitehén és a felnagyított medveállatka keverékére hasonlító csodás állat, a lamantin (vagy manátusz) már nem veszélyeztetett, hanem csak fenyegetett faj az amerikai hatóságokat besorolása szerint.

Fotó: Manuel Cohen
photo_camera Fotó: Manuel Cohen

A hetvenes években már csak párszáz maradt az állatból, de köszönhetően az állat védelmében tett erőfeszítéseknek, már 6600 él belőlük Florida partjainál. (Főleg az USA délkeleti partjainál, és a karibi térségben él a lamantin a sekély tengerparti vízekben.) Számos olyan intézkedést hoztak, amelyek óvják az élőhelyüket, több helyen még sebességkorlátozást is bevezettek a hajóknak, hogy elkerüljék az ütközéseket.

Csakhogy a környezetvédők szerint baj lehet a lamantin fenyegetettségének átsorolásából. Tavaly például legalább száz lamantin halt meg hajóval történt ütközés miatt, és ha most lazítani fogják a szabályokat, akkor ez a szám jelentősen emelkedhet. Abból is baj lehet, ha leállítják a floridai part mentő hőerőműveket, a lamantinok ugyanis a téli hónapokban az onnan kiáramló meleg vízhez szoktak.

A lamantinoknak már politikai támogatása is van, egy floridai képviselő Twitteren biztosította őket támogatásáról:

link Forrás

(Reuters, NPR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.