Trump milliárdosokkal vette kerül magát

külföld
2017 április 01., 10:15
comments 114

Tegnap éjjel kellett közzétennie a Fehér Háznak az alkalmazottai vagyonbevallását, így most az eddigieknél többet tudni Donald Trump közvetlen munkatársai vagyoni helyzetéről. (Az elnökre nem vonatkozik az előírás, és Trump eddig sem volt hajlandó közzétenni az adóbevállásait, megtörve egy több évtizedes, Nixon óta tartó elnöki hagyományt.)

Trump lánya, Ivanka Trump és férje, a szintén fehér házi alkalmazott Trump-főtanácsadó Jared Kushner most bevallott vagyonát összesen 740 millió dollárra becsli a New York Times. A Bloomberg azt is kiemeli, hogy Kushner összesen 90 millió dolláros személyes hitelkerettel bír több különbő banknál, köztük Trump fő hitelezőjénél, a Deutsche Banknál. Feltűnő a dokumentumokat áttekintő újságírók szerint, hogy a Kushner-Trump házaspár milyen komplex céghálót épített fel főként ingatlanokból álló birodalma körül. Kushner tavaly összesen 226 cégben és alapítványban töltött be vezető pozíciót.

Ivanka Trump apjával és bátyjaival együtt társtulajdonos abban a hotelban, ami a Fehér Háztól párszáz méterre helyezkedik el, és jogászok szerint egészen nyilvaló, súlyos összeférhetetlen viszonyt teremt az elnök és a nála befolyásvásárlásra törevő lobbisták, diplomaták között. A hotelből Ivanka Trumpra jutó jövedelem az idei első negyedévben 1-5 millió dollár lehetett, a részesedésének értéke pedig 5-25 millió dollár lehet.

A legnagyobb figyelemmel ugyan Kushner és Ivanka Trump pénzügyeit dolgozták fel az újságírók, de figyelemre méltó Trump kabinetfőnöke, Reince Priebus vagyoni helyzete is:

Priebus tavalyra 1,6 millió dollár jövedelmet vallott be, a vagyonának értéke viszont 0,6-1,1 millió dollár,

ami elég érdekes gazdálkodásra vall. Preibus jövedelmének harmada a republikánus párttól jött (ennek volt főtitkára a tavalyi kampány idején), kétharmada pedig ügyvédi irodájából.

photo_camera Stephen Miller, Kellyanne Conway, Steve Bannon, Mike Flynn, Jared Kushner és Reince Priebus. Flynn azóta kiesett, de ők Trump legszűkebb csapata.

Steve Bannon bankárból lett ideológus főként Robert Mercer milliárdoshoz kötődő helyekről kap fizetést: a Breitbartból, a Cambridge Analyticából és egy Government Accountability Institute nevű konzervatív civil szervezettől lett félmillió dollár körüli jövedelme. Ugyanakkor saját cégének értéke 5-25 millió dollár között lehet, rendelkezik kétmillió dollár készpénzzel és tízmillió dollár értékben ingatlannal.

Kellyanne Conway vagyona 11-44 millió dollár közöt van, a volt Goldman Sachs-elnök, Gary Cohn pedig értelemszerűen kiemelkedik a csapatból félmilliárd dollár körüli vagyonával.

Az, hogy Trump közvetlen alkalmazottai között alig van valaki, aki ne lenne dollármilliomos vagy milliárdos, nem meglepő, hiszen maga mondta ezt még a kampányban: „Olyan embereket akarok, akik sikeresek, akik nagy vagyont halmoztak fel.” Trump szóvivője, Sean Spicer pénteken azzal vezette fel a dokumentumokat nyilvánosságra hozatalát, hogy a papírokból kiderül, az elnök csapata valóban sikeres emberekből áll. (New York Times, Reuters, Bloomberg, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.