A Princeton Egyetem is kiáll a CEU mellett

belföld
2017 április 02., 13:41

Már hétfőn a Parlament elé kerülne a Közép-Európai Egyetem (CEU) működését ellehetetlenítő törvénytervezet. Több tízezren vannak már, akik nyíltan kiállnak az egyetem mellett, vasárnap délutánra rengeteg embert várnak a CEU melletti tüntetésre a Corvinus elé. Hozzájuk csatlakozik nyílt levelében Christopher L. Eisgruber, a Princeton Egyetem vezetője is, aki a CEU rektorának, Michael Ignatieffnek címzi sorait. 

„Bár a törvénytervezetet nagy általánosságban fogalmazták meg, gyakorlatilag egyetlen egyetemet érint. Senkit se tévesszen meg: a törvénytervezet tudatos támadás az akadémiai szabadság ellen.[...]

Bármilyen törvénytervezet, ami ellehetlenítené a CEU működését Budapesten, drasztikus változást eredményezne a magyarországi tudományos életben és rossz hatással lenne Magyarország kapcsolatára szomszédaival, az EU-s országokkal és az Egyesült Államokkal.

Én és a kollégáim itt a Princetonon reméljük, hogy a Közép-Európai Egyetem az ostromló támadás ellenére folytathatja értékes tevékenységét”

– áll az egyetem honlapján megjelenő levélben

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.