Nem lennék mostanában orosz hacker, vagy ha mégis, nem hagynám el a hazámat egy pillanatra se

külföld
2017 április 02., 06:32
comments 128
Mark Vartanjan pechjére egy olyan országban telepedett le, aminek van kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.
photo_camera Mark Vartanjan pechjére egy olyan országban telepedett le, aminek van kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

Sorozatban állítják bíróság elé az Egyesült Államokban az orosz kiberalvilág fontos figuráit, akik közül többen akár az orosz titkosszoglálatokkal is kapcsolatban állhatnak. Az elmúlt hónapokban többük is bűnösnek vallotta magát.

Ezen a héten Makszim Szenah ismerte be, hogy ő üzemeltete azt a zombihálózatot, ami naponta több tízmillió spamet küldött szét, összességében több millió dollárt termelve neki. Szenahot januárban a finn-orosz határon fogták el a finn hatóságok és rakták egy, az Egyesült Államokba tartó gépre. Szenah a nővérét akarta meglátogatni Finnorszgában.

Mark Vartanjan március 20-án vallotta magát bűnösnek számítógépes csalás vádjában. Őt a norvégok adták át az amerikai hatóságoknak még tavaly decemberben. Jevgenyij Nyikulint Prága óvárosában, egy romantikus vacsoráról rángatták el a cseh hatóságok, hogy kiadják az amerikaiaknak, ellene Kaliforniában emeltek vádat számítógépes betörés és személyiségrablás miatt.

Az üzbég állampolgárságú Olga Komovát és orosz társát, Dmitrij Ukrajinszkit tavaly nyáron Thaiföldön vették őrizetbe, őket 28 millió dollár elrablásával vádolják. Komova esetében nem tisztázott, hogy végül hogy került amerikai őrizetbe.

A jelenség már az orosz vezetést is el kezdte aggasztani, a kormány hivatalosan "emberrablásnak" minősítette az orosz állampolgárok elfogását és Amerikába hurcolását. Az orosz aggályok érthetők, ha valami, hát az teljesen egyértelművé vált 2016-ban, hogy az orosz kiberalvilág összejátszik az orosz titkosszolgálatokkal. (Via McClatchy D.C.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.