Több ezren tüntettek az oktatás szabadságáért Budapesten

belföld
2017 április 02., 13:44
comments 778

DJ BoBo Freedom című számára vasárnap délután fél hat körül elkezdődött a CEU-t támadó törvénytervezet elleni és az oktatás szabadsága melletti tüntetés a Kiskörúton. A menet a CEU-nál állt meg, a végállomás a Kossuth tér. Helyszíni 444-esek szerint teljesen megtelt a Kiskörút, a Kálvin tértől a Szabadság hídig több ezres sor kígyózott. 

photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor (444) 

A tüntetést Deák Dániel, a Corvinus oktatója két nyelven elmondott beszédével nyitotta meg, azt mondta, itt az ideje újra elővenni a 2012-es diáktüntetéseinek jelszavait, például hogy

Szabad ország, szabad egyetem!

amiket a résztvevők ennek megfelelően megafonokba kiabáltak. 

Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi karának tanára felszólal az Oktatási szabadságot csoport Most a CEU, de ki a következõ? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartott demonstrációján a Budapesti Corvinus Egyetem elõtt, a Fõvám téren 2017. április 2-án / MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera Deák Dániel, a Corvinus oktatója az egyetem előtt / MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera Fotó: Cinkóczi Sándor (444) 
Tüntetés a lex CEU ellen
photo_camera Olvasónk fotója az ablakból

A tüntetés egyik sztárja Nemes Jeles László,

photo_camera Fotó: Plankó Gergő (444)

a másik pedig ez a műtetoválás.

photo_camera Fotó: Halász Júlia (444) 
 

A CEU előtt beszédet mondott a CEU hallgatója, Békés Gáspár diákolimpikon, a Független Diákparlament szóvivője, majd egy másik diák is, ezután a menet tovább haladt a Kossuth tér irányába. 

Budapest, 2017. április 2...Résztvevõk az Oktatási szabadságot csoport Most a CEU, de ki a következõ? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartott demonstrációján a a Közép-európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épülete elõtt 2017. április 2-án...MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera Tüntetés a CEU Nádor utcai épülete elõtt / MTI Fotó: Kovács Tamás

A több ezer fős tömeg nagyságát jól szemlélteti a tény, hogy amikor a menet eleje már megérkezett a Parlamenthez, a vége még bőven a Nádor utca előtt tartott.

photo_camera Horváth Bence és a menet / Fotó: Czinkóczi Sándor (444) 
photo_camera Fotó: Tamás Bence Gáspár (444) 

Az esemény a három évvel ezelőtti internetadós tüntetésekre emlékeztető mobiltelefonok magasba emelésével ért véget este nyolc előtt néhány perccel. A 444 később részletes beszámolóval jelentkezik a felvonulásról. 

photo_camera Fotó: Plankó Gergő (444) 
photo_camera Fotó: Herczeg Márk (444) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.