A lengyel ügyészség szerint két orosz légiirányító direkt okozta a 2010-es szmolenszki légikatasztrófát

2017 április 3., hétfő 19:01
112

A Kreml nem ért egyet a lengyel ügyészség vádjaival, amikben azzal gyanúsítottak meg két orosz légiirányítót, hogy szándékosan okozták a Lech Kaczynski államfő és magas rangú kíséretének halálával járó 2010-es szmolenszki légikatasztrófát.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője közölte: „A tragédia körülményeit alaposan tanulmányozták, így elképzelhetetlen, hogy elfogadjanak ilyen következtetéseket.”

A lengyel ügyészség ezzel módosította azt a korábbi gyanút, hogy Pavel P. orosz légiirányító „közvetlen légikatasztrófa-veszélyt okozott”, társa, Viktor R. pedig „nem szándékosan hozzájárult” a katasztrófához. A szintén az irányítótoronyban tartózkodó, eddig még meg nem gyanúsított harmadik személyt, Nyikolaj K. orosz tisztet bűnrészességgel gyanúsítják – közölte a varsói sajtótájékoztatóján Marek Pasionek lengyel helyettes főügyész.

A katyni megemlékezésre tartó Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét, valamint számos magas rangú személyiséget szállító Tu-154-es repülőgép 2010. április 10-én a sűrű ködben végrehajtott szmolenszki leszállása közben zuhant le. A szerencsétlenségben a fedélzeten tartózkodó mind a 96 ember életét vesztette.

Lech Kaczynski temetése (Fotó: Joe Kalmar / AFP) Fotó: JOE KLAMAR

A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak. Oroszország a lengyel kormánygép pilótáira hárította a teljes felelősséget.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség hétfői jelentésében hangsúlyozta, hogy a 11 volt szovjet köztársaság illetékeseit tömörítő Nemzetközi Légiközlekedési Bizottság (MAK) azt állapította meg, hogy a baleset a személyzet hibájából történt, ami pszichológiai nyomás alatt vállalta a leszállást a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére.

Oroszország máig nem adta vissza a gép roncsait a NATO- és EU-tagállam Lengyelországnak, arra hivatkozva, hogy tovább folytatja a vizsgálatot – írta meg a Reuters brit hírügynökség, ami szerint a közvetlen kormányellenőrzés alá helyezett lengyel ügyészség új vádjai várhatóan csak tovább rontanak az ukrán válság miatt amúgy is feszült orosz–lengyel viszonyon.

Marija Zaharovának, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte: ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak a lengyel ügyészség újabb vádjai. „Számunkra semmi új nem hangzott el. Csak annyiról van szó, hogy keményebbé vált a lengyel vezetés ismert politikai irányvonala” – mondta, hozzátéve, hogy Varsó „a kezdetektől fogva igyekezett, akár részlegesen is, az orosz hatóságokra hárítani a felelősséget a szerencsétlenségért, most pedig alaptalanul tulajdonít nekik rosszhiszeműséget, ennek megfelelően minősítve őket”.

„A Szmolenszk melletti légiszerencsétlenség valódi okai – a lefolytatott alapos nyomozás alapján – szerepelnek a (11 volt szovjet köztársaságot tömörítő) Nemzetközi Légiközlekedési Bizottság 2011 január 12-i jelentésében. A nyomozás kiderítette, hogy az orosz légiirányítóknak nincs közük a történtekhez, és Varsóban ezt jól tudják” – mondta Zaharova.

Szerinte a helyzet átláthatósága ellenére a lengyel hatóságok továbbra is megpróbálják a tragédiát belpolitikai célokra, politikai leszámolás céljára felhasználni: „Eközben az adófizetők pénzét úgynevezett nyomozások pótcselekvéseire költik, amelyek hol nem hoznak látható az eredményt, hol pedig ellentmondanak a józan észnek. Szerintünk ez a taktika kilátástalan, kárt okoz az orosz-lengyel kapcsolatoknak, amelyek e nélkül sincsenek a legjobb állapotban.” (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt