A litván kormány attól tart, hogy Oroszország egy inváziót készít elő országuk létjogosultáságának elvitatásával

2017 április 3., hétfő 7:23
134

A litván kormány tagjai és katonai vezetők is azt állítják, hogy Oroszország pont úgy kezdte el meghamisítani Litvánia történelmét, mint ahogy tették ezt Krím esetében is. Később ezek az elméletek a megszállás igazolásaként szolgáltak. 

Az ország védelmi minisztere, Raimundas Karoblis katonai vezetők társaságában beszélt a Guardian-nak, többek között arról, hogy miért fontos rendkívül komolyan venni az orosz hazugságpropaganda megjelenését. 

Karoblis szerint Moszkva az egész régió létére fenyegetést jelent, és a mostani dezinformációs kampány ennek a fenyegetésnek egy megjelenése. Nem egyszerűen kamuhírek terjesztéséről van szó, hanem olyan elképzelések propagálásáról, mint hogy Vilnius nem is kéne hogy Litvániához tartozzon, hiszen a két világháború között lengyel terület volt. 

A litván elnök, Dalia Grybauskaite, ésa német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen egy februári NATO-gyakorlaton (AFP PHOTO / Petras Malukas) Fotó: PETRAS MALUKAS

Ezek az információk hol orosz állami honlapokon, hol tévécsatornákon, hol pedig orosz politikusok nyilatkozataiban jelenenk meg. Ugyanilyen híresztelés a közelmúltból, hogy az ország harmadik legnagyobb városa, Klaipeda sosem tartozott igazán Litvániához, ez Sztálin ajándéka volt csak a második világháború után. 

A litván kormány úgy érzi, ezeknek az alternatív történelmi elképzeléseknek a terjesztésével az oroszok az ország területi integritását akarják aláásni. 

A litván hírszerzés folyamatosan monitorozza a dezinformációs kísérleteket, és rengeteg hasonlóságot látnak azzal, amiről az ukrán szakértők számoltak be a Krím megszállása előtti időszakból. Attól tartanak, hogy a híresztelések terjesztésével csak megágyaznak egy konkrét katonai beavatkozásnak. 

A Krím esetében is egy évtizeden át terjesztették a Kreml nyomán orosz források Novorosszija koncepcióját, ami Donyecktől Odesszáig terül el, ehhez gyártottak történelmi narratívákat is. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt