A litván kormány attól tart, hogy Oroszország egy inváziót készít elő országuk létjogosultáságának elvitatásával

külföld
2017 április 03., 07:23
comments 133

A litván kormány tagjai és katonai vezetők is azt állítják, hogy Oroszország pont úgy kezdte el meghamisítani Litvánia történelmét, mint ahogy tették ezt Krím esetében is. Később ezek az elméletek a megszállás igazolásaként szolgáltak. 

Az ország védelmi minisztere, Raimundas Karoblis katonai vezetők társaságában beszélt a Guardian-nak, többek között arról, hogy miért fontos rendkívül komolyan venni az orosz hazugságpropaganda megjelenését. 

Karoblis szerint Moszkva az egész régió létére fenyegetést jelent, és a mostani dezinformációs kampány ennek a fenyegetésnek egy megjelenése. Nem egyszerűen kamuhírek terjesztéséről van szó, hanem olyan elképzelések propagálásáról, mint hogy Vilnius nem is kéne hogy Litvániához tartozzon, hiszen a két világháború között lengyel terület volt. 

A litván elnök, Dalia Grybauskaite, ésa német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen egy februári NATO-gyakorlaton (AFP PHOTO / Petras Malukas)
photo_camera A litván elnök, Dalia Grybauskaite, ésa német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen egy februári NATO-gyakorlaton (AFP PHOTO / Petras Malukas)

Ezek az információk hol orosz állami honlapokon, hol tévécsatornákon, hol pedig orosz politikusok nyilatkozataiban jelenenk meg. Ugyanilyen híresztelés a közelmúltból, hogy az ország harmadik legnagyobb városa, Klaipeda sosem tartozott igazán Litvániához, ez Sztálin ajándéka volt csak a második világháború után. 

A litván kormány úgy érzi, ezeknek az alternatív történelmi elképzeléseknek a terjesztésével az oroszok az ország területi integritását akarják aláásni. 

A litván hírszerzés folyamatosan monitorozza a dezinformációs kísérleteket, és rengeteg hasonlóságot látnak azzal, amiről az ukrán szakértők számoltak be a Krím megszállása előtti időszakból. Attól tartanak, hogy a híresztelések terjesztésével csak megágyaznak egy konkrét katonai beavatkozásnak. 

A Krím esetében is egy évtizeden át terjesztették a Kreml nyomán orosz források Novorosszija koncepcióját, ami Donyecktől Odesszáig terül el, ehhez gyártottak történelmi narratívákat is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.