A litván kormány attól tart, hogy Oroszország egy inváziót készít elő országuk létjogosultáságának elvitatásával

A litván kormány tagjai és katonai vezetők is azt állítják, hogy Oroszország pont úgy kezdte el meghamisítani Litvánia történelmét, mint ahogy tették ezt Krím esetében is. Később ezek az elméletek a megszállás igazolásaként szolgáltak. 

Az ország védelmi minisztere, Raimundas Karoblis katonai vezetők társaságában beszélt a Guardian-nak, többek között arról, hogy miért fontos rendkívül komolyan venni az orosz hazugságpropaganda megjelenését. 

Karoblis szerint Moszkva az egész régió létére fenyegetést jelent, és a mostani dezinformációs kampány ennek a fenyegetésnek egy megjelenése. Nem egyszerűen kamuhírek terjesztéséről van szó, hanem olyan elképzelések propagálásáról, mint hogy Vilnius nem is kéne hogy Litvániához tartozzon, hiszen a két világháború között lengyel terület volt. 

A litván elnök, Dalia Grybauskaite, ésa német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen egy februári NATO-gyakorlaton (AFP PHOTO / Petras Malukas)

Ezek az információk hol orosz állami honlapokon, hol tévécsatornákon, hol pedig orosz politikusok nyilatkozataiban jelenenk meg. Ugyanilyen híresztelés a közelmúltból, hogy az ország harmadik legnagyobb városa, Klaipeda sosem tartozott igazán Litvániához, ez Sztálin ajándéka volt csak a második világháború után. 

A litván kormány úgy érzi, ezeknek az alternatív történelmi elképzeléseknek a terjesztésével az oroszok az ország területi integritását akarják aláásni. 

A litván hírszerzés folyamatosan monitorozza a dezinformációs kísérleteket, és rengeteg hasonlóságot látnak azzal, amiről az ukrán szakértők számoltak be a Krím megszállása előtti időszakból. Attól tartanak, hogy a híresztelések terjesztésével csak megágyaznak egy konkrét katonai beavatkozásnak. 

A Krím esetében is egy évtizeden át terjesztették a Kreml nyomán orosz források Novorosszija koncepcióját, ami Donyecktől Odesszáig terül el, ehhez gyártottak történelmi narratívákat is. (Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.