Lenin Moreno nyerte az ecuadroi elnökválasztást, de az ellenzék csalásról beszél

A baloldali kormánypárt jelöltje, Lenin Moreno nyerte meg az elnökválasztást Ecuadorban a vasárnap megtartott második forduló csaknem végleges eredményei szerint - közölte a központi választási bizottság Quitóban.

A szavazatok 94 százalékának feldolgozottsága alapján Morenóra a választók 51 százaléka adta a voksát, Guillermo Lasso ellenzéki jelöltre 49 százalékuk szavazott.
 
Lasso egyelőre nem ismerte be vereségét és a szavazatok újraszámlálását követeli, mert az este folyamán három, a szavazófülkéből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérés is az ő győzelmét jósolta. 

Lenin Moreno (AFP PHOTO / JUAN RUIZ)

"Nem vagyunk bolondok, és az ecuadori nép sem az" - írta Lasso a Twitteren, néhány órával azután, hogy az exit poll felmérések napvilágot láttak. "Demokratikusan fogunk cselekedni és tiszteletben tartjuk a hatóságokat, de szilárdan megvédelmezzük a nép akaratát". 

Quitóban a központi választási iroda előtt Lasso több ezer híve tüntetett és áttörtek az épület előtti fémkordonokon, amíg a rendőrség meg nem állította őket. Eközben Moreno hívei már jelöltjük győzelmét ünnepelték.

A választás első fordulójában nyolc jelölt indult, a másodikba Moreno és a jobbközép irányzatú Lasso. 

Rafael Correa jelenlegi elnök mandátuma május 24-én jár le. Tíz év után távozik a hatalomból. (MTI, BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.