Matolcsy György nyaka köré tekeredett a saját összeesküvés-elmélete, és egyre mélyebbre merül alá

elmebaj
2017 április 03., 15:28
comments 148

A mai parlamenti ülésen, az azonnali kérdéseknél az MSZP-s Szakács László próbálta összeszedni Matolcsy György egyre szétesőbb történeteit, azokat a nagyon sötét, sőt, már-már fekete elméleteket, amelyeket néhány hete adott elő az Országgyűlésben. Matolcsy ma sem hátrált, újra beleállt a nemzetközi összeesküvéses sztoriba:

Igen, Magyarországon egy külföldi szövetségesünk a budapesti nagykövetségén keresztül és annak akkori ügyvivőjén keresztül politikai befolyásolási tevékenységet végzett. Ezt nagyon sokan, nagyon sokan így látták és nagyon sokan hangot is adtak ennek. A válasz igen, megtörtént.

Nem a Magyar Nemzeti Bank megbuktatásán keresztül, hanem igenis a Magyar Nemzeti Bankon keresztül próbálták megbuktatni a kormányt, igen, ez még súlyosabb.

De ön, képviselő úr nem válaszol a mi kérdéseinkre. Amikor én elmondtam ezt a bizonyos beszédet, akkor ön és eszme- és pályatársa, párttársa azonnal úgy gondolta, hogy az Amerikai Egyesült Államokról van szó. Miből gondolta, képviselő úr? A szövegben nem szerepelt sem ország, sem bármilyen olyan fogódzó, fogantyú, kulcs, ami erre a következtetésre vezetett volna. Tudott-e akkor erről, vagy a többi akcióról?

Tudott Róna Péter akciójáról? Tudott a bankpánik négy órás kísérletéről a következő évben?

Nos, ilyen kérdésekre szeretnék öntől választ kapni.

Szakács viszontválaszában nem értette, miről beszél a jegybankelnök. Matolcsy itt sem állt meg, az elmélet további kibontásával folytatta:

Tudott-e Ön arról, hogy Róna Péter vádjával indult a Magyar Nemzeti Bank ellen 2014 augusztus közepén egy támadás? Miért vett hegedűt a Magyar Nemzeti Bank. Tudja ott két hónapig minden ellenzéki sajtóorgánum és minden ellenzéki párt ezt ismételgették.

Ott volt-e Róna Péterrel a megbeszélésen, amikor ezt kitalálták? Ott volt-e azon a megbeszélésen, amikor az internetadóval kapcsolatos tüntetéssel foglalkoztak? Tudott-e a brókerbotrányokról előzetesen?”

Meg lehet próbálni értelmezni Matolcsy György egyre szétesőbb gondolatait, de sok értelme nincs.

A „miért vesz hegedűt” téma az erre az Indexen megjelent cikkre utalhat, amiből ugyan a hegedűvásárlás – valószínűleg éppen a cikk hatására – meghiúsult, de egy csomó másik őrült pénzszórás viszont nagyon is valóságos. Hogy hogy jön ehhez Róna Péter – azon kívül, hogy akkori MNB-s fb-tagként többször szólt az MNB közpénz-pazarlásai ellen –, illetve a brókerbotrányok és az internetadó elleni tüntetés, az már a teljes rejtély. Matolcsy történetei minimum zavarosak, egyrészt azt állítja (tévesen), hogy az MNB leplezte le a brókerbotrányokat, miközben egy másik mondatában már arra hivatkozik, hogy egy ismeretlen külföldi hatalom (az amerikai békaemberek) időzítették be, hogy megbuktassák a kormányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.