Orbán a CEU-ról: Higgyenek a magyar kormány jószándékában

POLITIKA
2017 április 03., 13:39

A hvg.hu riportere elkapta az ülésteremből épp kifelé viharzó miniszterelnököt, aki arra a kérdésre, hogy miért veszi kiemelt sürgősséggel napirendre a lex CEU-ként elhíresült törvénytervezetet a parlament, azt felelte, 

"látom, milyen ideges a hangulat."

Budapest, 2017. április 3...Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. április 3-án...MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera Budapest, 2017. április 3...Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. április 3-án...MTI Fotó: Illyés Tibor

Orbán maga is megszavazta, hogy kiemelten kezelje az országgyűlés a törvényt, hiába tiltakozott ellene az LMP, és kért gépi szavazást a frakciójukat vezető Szél Bernadett. Arra a kérdésre, hogy de hát épp a nagy tempó miatt lett ideges a hangulat, a kormányfő, utalva az államközi szerződésre, azzal nyugtatott:

"higgyenek a magyar kormány és az amerikai vezetés jószándékában". 

Egy másik újságíró felvetésére - ami pőrén arra vonatkozott, szeretné-e, hogy megmaradjon a CEU - Orbán azzal reagált, tárgyalni kell az amerikaiakkal, meg kell látni, mik az ő szándékaik, ami ugye azért is érdekes felvetés, mert az amerikai diplomácia több szinten is jelezte, kiáll a CEU mellett, legutóbb már a külügyminisztérium is kiadott erre vonatkozó közleményt.  

Orbán végezetül elismételte a már korábban hangoztatott érveket, miszerint 28-ból 27 külföldi egyetem szabálytalanul működik az országban, közülük "egy a Soros-egyetem". A hvg.hu azt is írja, Orbán megpróbálta kitrükközni a sajtót és dolgozószobájából került egy félemeletet, hogy ne találkozzon az újságírók számára nyitott folyosórészt, a teremből kifelé jövet már nem tudta kivédeni a kérdéseket. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.