Robbantás a szentpétervári metróban, 14 halott

katasztrófa
2017 április 03., 12:29
comments 354
link Forrás

Hétfő kora délután, helyi idő szerint 2 óra 40 perckor erős robbanás rázta meg Szentpétervár központjár, a Szennaja tér és a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomások között haladó metrószerelvényben robbant bomba. Az orosz hírszolgálatok szerint terrortámadás történt. A terrorelhárító egységek egy másik robbanószerkezetet is találtak a metróban, egy másik helyen, de azt szerencsére sikerült hatástalanítani.

link Forrás

A Fontanka szentpétervári hírportál hétfő éjjeli értesülése szerint estére 14-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az első hírek kilenc vagy tíz áldozatról szóltak, a CNN késő délután 11 halotttról tudott. A sérültek száma legalább negyven, közülük többen válságos állapotban vannak. A bomba a harmadik metrókocsiban volt, és rögtön azután lépett működésbe, hogy a szerelvény elhagyta a Szennaja állomást.

Szinte azonnal lezárták a város teljes metróhálozatát (5 vonal, 67 állomás).

Vlagyimir Putyin orosz elnök – aki ebben a városban született, itt tanult, és politikai pályáját is itt kezdte – éppen Szentpéterváron tartózkodott a merénylet idején, hogy Lukasenka fehérorosz elnökkel tárgyaljon. A Kreml szóvivője, Dimitrij Peskov azt mondta, hogy az elnököt azonnal tájékoztatták az esetről, a rendőrség nyomozni kezdett. Putyin rövid nyilatkozatban együttérzését fejezte ki a gyászolókkal, de még nem minősítette terrorcselekménynek az esetet, azt mondta, hogy csak a vizsgálat után lehet kijelenteni, hogy mi okozta a robbanást.

link Forrás

Dimitríj Medvegyev miniszterelnök és az ügyészség szóvivője valamivel később már terrortámadásnak minősítette a robbantást. Az MTI a Rosszija 24 hírtelevízió jelentésére hivatkozva azt írja, hogy „a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is ürítették”. Az orosz terrorelhárítás délután 6 órakor megerősítette, hogy egy másik robbanóeszközt is talált, és hatástalanította. Ennek, a hatástalanított bombának a robbanóereje legalább hatszor akkora lehetett, mint annak, amelyik fölrobbant a Szennaja tér alatt.

Az MTI a Fontanka hírportálra hivatkozva este azt közölte, hogy a szentpétervári rendőrség a bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon és a város más forgalmas pontjain szigorított ellenőrzésnek veti alá a nem szláv külsejű személyeket. Az egyik, a merénylettel összefüggésbe hozható személy – akinek képét a metró biztonsági kamerája rögzítette –, jellegzetes muszlim öltözetet és szakállt viselt.

A helyszínelés és a hatóságok más biztonsági intézkedéseinek végeztével késő este újra teljes hosszában megnyitották a közlekedés előtt a szentpétervári metró három vonalát, de két vonal még szakaszosan zárva maradt. A helyszíni beszámolók szerint egyelőre nagyon kevesen vállalkoztak az utazásra.

Hétfő estig egyetlen terrorszervezet sem vállalta a merényletet.

Szentpétervár Oroszország második legnagyobb városa, ötmillió lakossal; öt metróvonala van, amely naponta 2,3 millió utast szállít 1600 metrókocsival. A város háromnapos általános gyászt rendelt el holnaptól kezdődően az áldozatok emlékére.

Nagyobb terrorcselekmény utoljára 2013-ban volt Oroszországban, amikor ugyanazon a napon két öngyilkos merénylő robbantott Volgográdban, összesen harminc ember halálát okozva. 2010-ben két csecsen nő robbantott a moszkvai metróban, itt negyven halálos áldozat volt. 

link Forrás
 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.