Száz erdélyi értelmiségi állt ki a CEU mellett: A nemzetközileg elismert tudás érték Erdélyben

oktatás
2017 április 03., 10:02
comments 151

Mások mellett kolozsvári, csíkszeredai és nagyszebeni oktatási intézmények oktatói, kutatók, ügyvédek jegyzik azt a nyílt levelet, amit eddig 105-en írtak alá Balog Zoltán miniszternek címezve. 

A levélben azt írják, hogy a nemzetközileg elismert tudás érték Erdélyben is, ezért kérik, hogy a kormány vonja vissza a CEU kinyírására kitalált törvénytervezetet. Amit amúgy Semjén Zsolt javaslatára különleges, gyorsított eljárásban tárgyalhat a parlament kedden. 

Mint Balognak címzett levelükben írják:

„Kétségtelen, hogy a gazdag hagyományokra visszatekintő peregrinációk történetéből Ön is tudja: az előző évszázadokban számos fiatal diák megfordult nyugati egyetemeken, és tért haza Erdélybe tudásban, lélekben gazdagodva. Ők jelentős mértékben hozzájárultak a magyar tudományosság fellendüléséhez; de erdélyiségünk, illetve magyarságunk megőrzéséhez, megmaradásához is. Az 1990-es rendszerváltást követő időkben a Közép-Európai Egyetemről hazatérő fiataljaink hasonló értéket képviselnek az erdélyi magyar társadalomban. Különösen a társadalomtudományi szakok képviselői profitálhattak sokat ennek az intézménynek a létéből. Elsősorban azok, akik diákjai voltak, vagy doktori címet szereztek ott. De sokan mások is: akik konferenciákon, nyári egyetemeken, tantervfejlesztési vagy más posztgraduális képzéseken vettek részt. A páratlan könyvtárának olvasóiként is elmondhatjuk, hogy a Közép-Európai Egyetem szakmai fejlődésük igen fontos állomását jelentette. 

A hazahozott tudás – akárcsak elődeink esetében – közösségi létünk garanciája, és úgy gondoljuk ez a megállapítás a XXI. századi történelmi körülmények között nemcsak az erdélyi, hanem a többi határon túli magyar közösségre is érvényes a szóban forgó oktatási intézmény vonatkozásában is. Ezért aggodalommal olvastuk a sajtóban, hogy a T/14686. Számú törvényjavaslata a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról olyan helyzetet teremt, amelyben a KözépEurópai Egyetem budapesti működése ellehetetlenedik. Tisztelt Miniszter Úr! Arra kérjük, vizsgálja felül és vonja vissza törvénymódosítási javaslatát! Meggyőződésünk, hogy ezzel jó ügyet támogat, hiszen nekünk létfontosságú érdekünk, hogy benne maradjunk a nemzetközi tudományos vérkeringésben, amelynek fontos központja a budapesti székhelyű Közép-Európai Egyetem.”

A levél aláíróinak listáját itt lehet megnézni. (via Transindex, címlapkép: Major Csaba)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.