TASZ: Hazudik a kormány, a jogvédelem nem külföldi, hanem nemzeti érdek

jog
2017 április 03., 11:54
comments 143

Reagált a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet arra a tervezetre, ami a 444-en jelent meg először vasárnap este, és ami külföldről támogatottként jelölné meg azokat a szervezeteket, amelyek legalább 7,2 millió forint éves támogatásban részesülnek külföldi donoroktól. 

Kapronczay Stefánia, a TASZ elnöke.
photo_camera Kapronczay Stefánia, a TASZ elnöke.

A törvény bejelentési kötelezettséget ír elő, az állam által működtetett információs portálon tüntetné fel az érintett szervezeteket, és kötelezi őket arra is, hogy saját honlapjukon illetve sajtónyomtatványaikban tájékoztassák erről a közvéleményt is - ellenkező esetben bírság és akár megszüntető határozat születhet. A legszebb a tervezetben mégis az, hogy a jogalkotó ezt a terrorizmus és a pénzmosás finanszírozásával összefüggésben történő „átláthatatlan eredetű pénzmozgások” veszélyei miatt tartja fontosnak. 

A TASZ szerint a nemzeti konzultáció és a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvény célja annyi, hogy 

„egyes civil szervezeteket nemzetellenes érdekeket szolgáló ügynökökként bélyegezzen meg”.

A jogvédők szerint csak a szokásos történik: a kormány a kritikus hangok lehalkítására törekszik, pedig már az alapállításuk is hazug, hiszen a TASZ nem külföldi, hanem nemzeti érdekeket szolgál, amikor emberek jogait védi a kormánnyal szemben. 

„A kormány nem azonos a magyar nemzettel, a magyar nemzet mi, magyar polgárok vagyunk,”

amikor törvényes közhasznú szervezetként, a hatályos magyar törvények betartásával, azok szellemében „olyan embereket segítünk, akiknek jogait éppen a magyar állam sérti meg”, akár devizakárosultakról, újságírók, vagy fogyatékos gyerekekről van szó. 

Visszautasítják azt az állítást is, hogy átláthatatlanul működne; „nyilvánosan elérhető beszámolóinkban minden fillér támogatásról elszámolunk, jöjjön az bárhonnan”. A TASZ szerint a kormány csupán ellenségképeket gyárt a civilek és a CEU célkeresztbe állításával, és csak azért változtat meg törvényeket, hogy ezzel rásüthesse a jogellenesség bélyegét a neki nem tetsző szervezetekre. (TASZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.