A Corvinus rektora megragadta a pillanatot, hogy figyelmeztesse az egyetemi polgárokat a véleménynyilvánítás korlátaira

politika
2017 április 4., 12:16
comments 309

A Corvinus Egyetem rektora, a volt századvéges Lánczi András ezt a keddi napot látta alkalmasnak, hogy levelet írjon az egyetem polgárainak, és figyelmeztesse őket a véleménynyilvánítás során követendő magatartásformák fontosságára, és az ezt szabályozó Etikai Kódexre.

photo_camera Lánczi András.

Véletlenül éppen akkor, amikor a Corvinus tanítói és diákjai nagy tömegben írják alá ezt a petíciót, amiben a CEU mondvacsinált okokból történt ellehetetlenítésével szemben szállnak síkra. (Korábban a korrupció nemzeti nagytőkét segítő eredményei mellett előszeretettel érvelő Lánczi egy teljesen semmitmondó állásfoglalást tett az ügyben az egyetem nevében.)

[ Error: Hiányzó widget ]

Itt a teljes levél:

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése fontosnak tartja, hogy oktatói, kutatói és hallgatói közül számosan a magyar közélet aktív résztvevői. Értéknek tartjuk, hogy Egyetemünk polgárai felelősségteljesen nyilvánulnak meg a magyar és a külföldi médiában.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Etikai Kódexében és a 9/2013. (VI. 4) . számú, a BCE külső kommunikációs rendszeréről szóló rektori utasításban foglaltak minden egyetemi polgár számára követendő – a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogot tiszteletben tartó – magatartásformákat írnak elő.

A rektori utasítás így fogalmaz:

  • A Budapesti Corvinus Egyetem számára a folyamatos kapcsolattartás a média szereplőivel kiemelkedően fontos, amelynek célja nemcsak a véleményformálás kialakítása, hanem az Intézmény iránti bizalom és a rólunk kialakult pozitív kép megtartása és erősítése.
  • Nyilatkozattétel során törekedni kell az Egyetem jó hírnevének megőrzésére, és arra, hogy e magatartás ne sértse, csorbítsa az Egyetem hírnevét és tekintélyét.

Az Etikai kódexből kiemelendő, és fontos hangsúlyozni, hogy

  • az egyetemi polgárok kötelessége az Egyetem jó hírnevének a megőrzése és ápolása,

valamint

  • elvárás, hogy a nyilvános szerepléseik során tartózkodjanak világnézeti és politikai preferenciáik megjelenítésekor az Egyetemre való hivatkozástól.

Az Etikai kódex értelmében az Etikai Bizottság jogosult az etikai normák megszegése esetén etikai vizsgálatot lefolytatni. Az Etikai kódexben és a hivatkozott rektori utasításban foglaltak kiterjednek mindennemű kommunikációra, amelybe egyaránt beleértendőek a sajtó különböző orgánumaiban, valamint a közösségi média felületein tett megnyilatkozások. Elvárás, hogy minden egyetemi polgár ápolja és öregbítse a Budapesti Corvinus Egyetem jó hírét!

Kérjük a hivatkozott két dokumentum szíves tanulmányozását és a benne foglaltak következetes betartását!

Dr. Lánczi András rektor

Dr. Pavlik Lívia kancellár

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt