A kormány nem foglalkozik a Freedom House jelentésével, mivel az szerintük egy Soros György által finanszírozott szervezet

POLITIKA
2017 április 04., 12:12
comments 128

Szűkszavú közleményt adott ki a kormányszóvivői iroda a Freedom House idei jelentésére, amely szerint 2016-ban tovább süllyedt a magyar demokrácia szintje, és a régió legkevésbé demokratikus állama lettünk. 

A kormány nem érezte fontosnak, hogy a konkrét kritikákra (közmédia megszállása, alkotmánybíróság eltérítése, civil társadalom szűkítése és így tovább) reagáljon, helyette ezt írták:

"A Freedom House egy Soros György által finanszírozott szervezet. A  magyar kormányt nem lepte meg, hogy a Soros által támogatott intézmény Magyarországot támadja.

Magyarországon a sajtószabadság teljes mértékben érvényesül, minden politikai vélemény a magyar sajtóban teret kaphat és megjelenhet. Magyarország polgárai pedig demokratikus jogaikat szabad választásokon gyakorolhatják."

A Freedom House honlapján amúgy feltűntetik a támogatóikat, mi itt elsőre nem akadtunk Soros György nyomára. Ellenben finanszírozza a nemzetközi nonprofit szervezetet többek között az amerikai, holland, kanadai és a norvég külügyminisztérium, illetve számos nemzetközi alapítvány és óriáscégek is. Írtunk is a kormányszóvivői irodának, hogy kiderüljön, milyen csatornákon keresztül finanszírozza Soros a Freedom House-t. 

Amúgy korábban, amikor a Fidesz még ellenzékben volt, kevésbé zavarta képviselőiket a Freedom House háttere, Balog Zoltán például 2007-ben simán az akkori FH-jelentésre hivatkozva támadta a kormányt.

Update: megkaptuk a kormányszóvivői iroda válaszát, a Freedom House 2016-os pénzügyi jelentését küldték át, ebben egy 5400 dolláros pénzmozgást találtunk a tavalyi évből, ami az Open Society Foundationshoz kötődik. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.