A magyar külügy bekérette az amerikai és a német nagykövetség ügyvivőjét, mert kiálltak a CEU mellett

2017 április 4., kedd 13:17
277

Altusz Kristóf helyettes államtitkár bekérette szerdára a budapesti amerikai és német nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, mert az országaik vezetői kiálltak a CEU mellett. 

Kedden Frank Walter-Steinmeier német köztársasági elnök az Európai Parlamentben beszélt arról, hogy Európa nem maradhat néma, amikor a civil szervezetek, vagy a tudományos világ elől elszívják a levegőt, mint ahogy most ez a Közép-európai Egyetemmel történik Budapesten.

David Kostelancik, az USA magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivője pedig nem sokkal a törvénytervezet megjelenése után közölte, hogy az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem működését Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Magyarországon minden felsőoktatási intézménynek be kell tartania a rá vonatkozó szabályokat.

„A ma elfogadott jogszabály kizárólag erre irányul” - fogalmaztak. Hangsúlyozták: „minden ezzel ellentétes állítás hamis, ezért a holnapi napra mind az Amerikai Egyesült Államok, mind Németország budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét” a KKM-be kérette Altusz Kristóf. (MTI)