Németország elnöke: Európa nem hallgathat, amikor megfojtják a CEU-t

Frank Walter-Steinmeier német köztársasági elnök kedden az Európai Parlamentben tartott beszédet.

Előadásában kitért a CEU-ra is. Azt mondta:

Európa nem maradhat néma, amikor a civil szervezetek, vagy a tudományos világ elől elszívják a levegőt, mint ahogy most ez a Közép-európai Egyetemmel történik Budapesten.

Az európai egységet, jogállamiságot és közös felelősséget méltató beszédét a képviselők többsége felállva tapsolta meg. Szájer József, az EP fideszes csoportjának vezetője nem állt fel, bár ő is tapsolt:

A többség állva tapsol a német elnöknek, Szájer József ülve maradt. Fotó: Ujhelyi István képviselő (MSZP) Facebook oldala.

A német elnök az alábbi gondolatába szőtte a CEU-ról szóló mondatát:

"Ha vitatkozunk is Európában, egy közös alapról tesszük ezt. Sok bonyolult kérdés van, de ez nem kérdőjelezheti meg a legfontosabbakat: a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat. Ezeket az EU alapszerződésének 2. cikkelye rögzíti, és ezek az összes tagállamot kötik. Ez Európa lényege, ez teszi Európát azzá, amit a világ lát belőle, és amit oly sokan irigyelnek. Amikor pedig az emberi jogok és a jogállamiság szószólói vagyunk, akkor nem tekinthetünk el attól, ha ezek az értékek Európán belül rendülnek meg. Európa nem maradhat néma, amikor a civil szervezetek, vagy a tudományos világ elől elszívják a levegőt, mint ahogy most ez a Közép-európai Egyetemmel történik Budapesten."

Frank-Walter Steinmeier német elnök. Fotó: Bernd von Jutrczenka / dpa

Korábban a nemzetközi tudományos élet számos kiválósága, többek között sok Nobel-díjas tudós is tiltakozott a magyar kormánynál a törvény ellen. Politikai vonalon az USA külügyminisztériuma kezdte a tiltakozást.

Az német elnök teljes beszéde itt olvasható.