CDU-s politikus szerint az EU-nak fel kell lépnie a CEU-t ellehetetlenítő magyar kormánnyal szemben

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Unió intézményeinek fel kell lépniük a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) érintő magyar kormányzati tervekkel szemben - jelentette ki Norbert Röttgen, a német kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A dpa keddi jelentése szerint a Bundestag külügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy szerinte a felsőoktatási törvény tervezett módosítása Orbán Viktor kormányának célzott kísérlete, hogy politikai okokból elűzze Magyarországról a CEU-t, egy nemzetközileg elismert tudományos intézményt. 

(Oliver Berg/AFP)

Ez állami beavatkozás a tudomány szabadságába, amelyet el kell hárítani az uniós intézmények által és más tagállamok határozott ellenállásával - tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette párt külügyi szakpolitikusa. 

Mint mondta, az Orbán-kormány számára világossá kell tenni, hogy az EU a polgárokat megillető alapszabadságok és a jogállamiság által meghatározott jogi közösség. Az EU-nak valamennyi rendelkezésre álló eszközt meg kell ragadnia, hogy érvényre juttassa a magyar kormánnyal szemben az EU-nak ezt a jellegét és a polgárok szabadságjogait - húzta alá Norbert Röttgen.

Korábban Frank Walter-Steinmeier német köztársasági elnök is felszólalt az Európai Parlamentben, arról beszélt, hogy Európa nem hallgathat, amikor megfojtják a CEU-t. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.