Élőláncot vontak a CEU köré

POLITIKA
2017 április 04., 14:55
comments 684

Kedden délután több ezren tiltakoztak a lex CEU elfogadása ellen az egyetem Nádor utcai épületénél., A tüntetést a sokezres vasárnapi megmozdulást összehozó Oktatási Szabadságot csopor hirdette meg.

A legnépszerűbb transzparens.
photo_camera A legnépszerűbb transzparens.

A felszólalók arról beszéltek, hogy nem akarnak olyan országban élni, ahol a kormany önkényesen elleheteleníthet egyetemeket. A tömegből elhangzott, hogy „ne írd alá, János!”.

link Forrás


A szervezők üzenni akarnak Áder János köztársasági elnöknek, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását.

A Nádor utca - Zrínyi utca sarkán színpadot állítottak fel - fotó: Rényi Pál Dániel
photo_camera A Nádor utca - Zrínyi utca sarkán színpadot állítottak fel - fotó: Rényi Pál Dániel

Közben elkezdődött az élőlánc, a helyszínről jelentkező kollégánk szerint a tüntetők bőven körülérik a tömböt.

Az élőlánc körüléri az egész tömböt.
photo_camera Az élőlánc körüléri az egész tömböt.

A tüntetés miatta Nádor utcát teljesen lezárták, az épület előtt megjelent egy kamerával felszerelt rendőrautó is.

link Forrás


Átvonultak a Kossuth térre

„Az seménynek vége, de az ellenálásnak nincs. Kérlek tegyetek meg mindent, hogy Áder János ne írja alá a módosítást” - jelentették be a tüntetés szervezői 18:10-kor, az emberek egy része a Kossuth tér felé indult meg.

Közben átvették a szót a Parlament előtt sátorozó devizahiteles tüntetők. A tömeg azt skandálja a parlament bejárata előtt, hogy „Nem hagyjuk!”. Később felharsant a „Mocskos Fidesz!” is.

link Forrás

Felolvassák a törvényt megszavazó képviselők nevét. Minden név külön-külön fújjolást vált ki, majd azt kezdik skandálni, hogy „Hazaárulók”.

link Forrás

A tüntetők egy része uniós zászlót akart bevinni a parlamentbe, de a rendőrsorfal az útjukat állta, ezért lökdösődés alakult ki. A rendőrsorfal elé beállt néhány civilruhás férfi is, akik megpróbálták visszatartani a tüntetőket. Később a lökdösődés abbamaradt.

Rengeteg a rendőr a Kossuth téren.

Az egy tüntető megmászta az egyik parlamenti oroszlánt.

A rendőrség élő láncot vont a Parlament köré.
photo_camera Fotó: Prosinger Lívia

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.