Élőláncot vontak a CEU köré

Kedden délután több ezren tiltakoztak a lex CEU elfogadása ellen az egyetem Nádor utcai épületénél., A tüntetést a sokezres vasárnapi megmozdulást összehozó Oktatási Szabadságot csopor hirdette meg. 

A legnépszerűbb transzparens.

A felszólalók arról beszéltek, hogy  nem akarnak olyan országban élni, ahol a kormany önkényesen elleheteleníthet egyetemeket. A tömegből elhangzott, hogy „ne írd alá, János!”.

A szervezők üzenni akarnak Áder János köztársasági elnöknek, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását. 

A Nádor utca - Zrínyi utca sarkán színpadot állítottak fel - fotó: Rényi Pál Dániel

 Közben elkezdődött az élőlánc, a helyszínről jelentkező kollégánk szerint a tüntetők bőven körülérik a tömböt. 

Az élőlánc körüléri az egész tömböt.

A tüntetés miatta Nádor utcát teljesen lezárták, az épület előtt megjelent egy kamerával felszerelt rendőrautó is.  


Átvonultak a Kossuth térre

„Az seménynek vége, de az ellenálásnak nincs. Kérlek tegyetek meg mindent, hogy Áder János ne írja alá a módosítást” - jelentették be a tüntetés szervezői 18:10-kor, az emberek egy része a Kossuth tér felé indult meg.

Közben átvették a szót a Parlament előtt sátorozó devizahiteles tüntetők. A tömeg azt skandálja a parlament bejárata előtt, hogy „Nem hagyjuk!”. Később felharsant a „Mocskos Fidesz!” is.

Felolvassák a törvényt megszavazó képviselők nevét. Minden név külön-külön fújjolást vált ki, majd azt kezdik skandálni, hogy „Hazaárulók”.

A tüntetők egy része uniós zászlót akart bevinni a parlamentbe, de a rendőrsorfal az útjukat állta, ezért lökdösődés alakult ki. A rendőrsorfal elé beállt néhány civilruhás férfi is, akik megpróbálták visszatartani a tüntetőket. Később a lökdösődés abbamaradt. 

Rengeteg a rendőr a Kossuth téren.

Az egy tüntető megmászta az egyik parlamenti oroszlánt.

Fotó: Prosinger Lívia