A magyar kormány szerint már Merkeléket is MEGTÉVESZTETTÉK CEU-ügyben

2017 április 5., szerda 15:35
234

„A magyar kormány sajnálattal látja, hogy Soros György hazugságai a német kormányt is meg tudják téveszteni”

- fogalmazta meg aggodalmát Kovács Zoltán kormányszóvivő, miután Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő aggodalmát fogalmazta meg a magyar felsőoktatási törvény gyorsított eljárásban elfogadott módosítása miatt, ami ellehetetlenítheti a CEU-t. 

Berlini sajtótájékoztatóján Ulrike Demmer az egész szövetségi kormány nevében kijelentette, hogy tudomány szabadsága számunkra fontos érték. A magyarországi törvénymódosítás révén pedig „az a benyomás keletkezik, mintha megnehezítenék a külföldi gyökerű felsőoktatási intézmények működését, és adott esetben el is lehetetlenítenék”.

Demmer azt is mondta, hogy a Németország nagy figyelemmel fogja követi a törvénymódosításnak a magyarországi felsőoktatási intézményrendszerre kifejtett hatását, és az ezzel kapcsolatos fejleményeket. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány természetesen reméli, hogy folytatódhat tovább az oktatás a CEU-n.

A magyar kormányszóvivő persze azonnal megmagyarázta, hogy a német kormány tagjai legalább olyan hülyék, mint egy rakás Nobel-díjas, akiket a Fidesz szerint ugyanígy megtévesztettek.

Kovács Zoltán, aki egyébként a CEU-n végzett, sajnálatosnak nevezte, hogy egy olyan felelősségteljes és komoly kormány, mint a német, ilyen kijelentéseket tesz. 

Fotó: AFP/Georges Gobet Fotó: GEORGES GOBET

A magyar kormányszóvivő arról beszélt, a jogszabály-módosításnak az volt a célja, hogy felszámolja azokat a szabálytalanságokat, amelyeket az Oktatási Hivatal vizsgálata feltárt. Ez mondjuk nem igaz, mert a törvénymódosítás pont azokat a hiányosságokat nem érintette, amiről a jelentés szólt. 

Kovács szerint az új szabályozás nem tartalmaz teljesíthetetlen feltételeket. Hozzátette, nyitottak arra, hogy tárgyaljanak az amerikai féllel arról, hogy miként lehet megfelelni a kritériumoknak.

A magyar kormányszóvivőnek az is felfoghatatlan , hogy a német fél a magyar kormány vagy a nagykövetség megkérdezése nélkül fogalmazta meg véleményét, miközben készséggel állnának rendelkezésére a felvetések megválaszolásában.

A Kovács szerint a kijelentés „különösen érdekes” egy olyan kormány helyettes szóvivője szájából, amelynek országában a tartományi oktatási szabályokat megvizsgálva alapvető kérdések vetődnének fel azzal kapcsolatban, hogy ott működhetne-e egyáltalán Soros György-féle egyetem. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt