A Momentum Mozgalom népszavazással mentené meg a CEU-t, és ugyanígy akadályoznák meg, hogy Orbán újraindulhasson 2018-ban

POLITIKA
2017 április 05., 16:39
comments 706
photo_camera A Momentum Mozgalom vezetői a Corvinuson - Fotó: Botos Tamás/444

Nemzeti ügynek tartják a felsőoktatást, ezért országos népszavazással készülnek megakadályozni a CEU ellehetetlenítést - jelentették be a Momentum vezetői szerdán a Corvinus Egyetemen. Több kérdést is beadnak az ügyben, amivel szerintük meg lehet menteni az egyetemet.

A párt népszavazást kezdeményezne azért is, hogy legfeljebb két cikluson keresztül lehessen betölteni a miniszterelnöki pozíciót. Ennek alapján Orbán Viktor már nem lehetne miniszterelnökjelölt a következő választáson.  A Momentum szerint

„ezt a politikai vezetést le kell váltani, nem szabad ezt a biológiára hagyni”.

photo_camera A Momentum Mozgalom vezetői a Corvinuson - Fotó: Botos Tamás/444 

A CEU ügyében a következő kérdést, valamint öt másik kérdést terveznek beadni::

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?”

A miniszterelnök újraválaszthatóságával kapcsolatban pedig a következő két kérdésről kezdeményeznének népszavazást:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

A kérdéseket előbb a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) kell jóváhagynia, majd benyújtják a Nemzeti Választási Irodához.

A Momentum az erről szóló közleményében megemlítette, hogy bár a CEU miatt már a Demokratikus Koalíció vezetése is népszavazást kezdeményezett, de már az olimpiai népszavazásnál is látni lehetett, hogy azt „csak adatgyűjtésre használták volna ki”. A Momentum szerint „az elmúlt 27 év lejáratódott szereplői nem tudnak hitelesen az élére állni egy ilyen kezdeményezésnek – különösen, ha az egyik legelutasítottabb politikusról, Gyurcsány Ferencről van szó”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt