Adatkiadásra kötelezte az Eximbankot a bíróság

2017 április 5., szerda 7:19
26

Első fokon pert nyert Schiffer András volt LMP-s országgyűlési képviselő, miután a Fővárosi Törvényszék az alapkezelők számára kiírt pályázatra beérkezett dokumentumok kiadására kötelezte az Eximbankot szerdán. 

A testület indoklása szerint a pályázati dokumentumok nem minősülnek üzleti titoknak, mivel az Eximbank közfeladatot lát el. Az ítélet szerint azonban a pályázaton vesztes magánszemélyek és a pályázati anyagokban érintett magánszemélyek személyes adatai nem hozhatók nyilvánosságra.

Az ítélet kihirdetését követően a pert indító Schiffer András elmondta, hogy az adatok nyilvánosságra hozatalával kiderülhet, hogy az Eximbank pályázati kiírásán volt-e valódi verseny. Felidézte, hogy a pályázatok benyújtására mindössze 6 nap állt rendelkezésre és több pályázati feltétel szükségessége is vitatható.

A volt országgyűlési képviselő azt mondta, nem elegendő a nyertes pályázó - korábban már megismert - egyes alapadatainak ismerete: valamennyi pályázat dokumentációjára, azok összehasonlítására és a bírálati mátrix megismerésére szükség van. A pályázat nyertese által kezelt, csaknem 16 milliárd forintra a közpénzekre vonatkozó szabályok érvényesek. (MTI)