Az Egyesült Államok katonai fellépésről beszélt az ENSZ-ben a szíriai vegyifegyveres támadás miatt

külföld
2017 április 05., 18:55
comments 214

Keményen kritizálták Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén az Észak-Szíriában végrehajtott vegyifegyveres támadás miatt. Visszautasították azokat az orosz feltételezéseket, miszerint a civileket a lázadók fegyverei mérgezték meg.

Ezsméletlen gyereket látnak el Khan Sheikhunban a támadás után - Fotó: AFP/Omar haj kadour
photo_camera Ezsméletlen gyereket látnak el Khan Sheikhunban a támadás után - Fotó: AFP/Omar haj kadour

Szerdán Donald Trump is megszólalt a vegyi fegyverek bevetése miatt. Az elnök azt mondta, hogy az Aszad-rezsim álat elkövetett támadás „az emberiség szégyene”, amit nem lehet tolerálni.

link Forrás

Nikki Haley, az amerikai ENSZ-nagykövete a Biztonsági tanács ülésén keményen elítélte Oroszországot és a szír kormányt a támadást miatt, és arra is tett utalást, hogy Egyesült Államoknak katonai erőt kellene bevetnie a Szíriában zajló polgárháború megfékezésére:

„Ha az ENSZ folyamatosan elmulasztja teljesíteni a kötelességét, hogy egységesen cselekedjen, eljön az ideje, hogy kénytelenek legyünk magunk cselekedni.”

Nikki Haley, az USA ENSZ-nagykövete képeket mutat a gáztámadás áldozatairól - Fotó: AFP/Timothy A. Clary
photo_camera Nikki Haley képeket is mutatott az áldozatokról - Fotó: AFP/Timothy A. Clary

Haley a határozati javaslatnak a vitáján beszélt erről, amely az Aszad-rezsimet ítélné el a tucatnyi civil meggyilkolásáért. Csakhogy az oroszok, akik szövetségben állnak Aszaddal, meg akarták vétózni a határozatot. Erre Haley feltette a kérdést, hogy hány gyereknek kell még meghalnia, hogy az már Oroszországot is érdekelje.

A brit külügyminiszter szerint a szakértők és a lázadók vezetői egyértelműen megállapították, hogy a támadást az oroszok szövetségesei, vagyis a szír kormányerők követték el. 

A londoni székhelyű szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a támadásban 20 gyerek és 52 felnőtt halt meg Khan Shaykhunban. (BBC/CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.