Díjazták a legfrissebb húsokat

Ajánló
2017 április 05., 17:59

Hétvégén véget ért az 5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, melyen díjazták a legjobb magyar és nemzetközi élőszereplős/animációs rövidfilmeket, idén először a legjobb színészt és színésznőt is, valamint több különdíjat is kiosztottak.

A magyar versenyszekció zsűrije (Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu és Tibor Keser producerek) a legjobb rövidfilmnek járó díjat Freund Ádám Földiek című SZFE diplomafilmjének adta, amely egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be mutatja be 26 percben.

photo_camera "A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen."

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Cannes-ban debütált Superbia című filmje lett, mely a nemek harcát egy elképzelt világban mutatja be.

photo_camera "Ambiciózus és egzotikus film, amely filozofikus és vicces."

Elismerő oklevelet kapott két SZFE-s film, Fatér Ambrus Légmell és Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása.

A legjobb színésznő Láng Annamária (Nem történt semmi) lett, legjobb színészként Vilmányi Benettet két filmben (Asszó, Welcome) nyújtott alakításáért is díjazták.

A nemzetközi szekció zsűrije (Deák Kristóf filmrendező, Pusztai Ferenc producer, Tóth Luca animációs filmrendező) a legjobb nemzetközi filmnek járó elismerést Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson Glass House című norvég alkotásának adta.

A Daazo fesztiválforgalmazói díját Halász Júlia és Rubi Anna A Birodalom utolsó napja című groteszk filmje kapta.

photo_camera "Eredeti módon ábrázolni egy történelmi fordulópontot az egyik legnehezebb filmkészítői feladat, különösen egy rövidfilmben. Ez sikerült A Birodalom utolsó napja rendezőinek."

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 250.000 forintos pénzdíjjal járó OTP Junior-díjat Fekete Tamás Asszó című filmje nyerte.

photo_camera "A film mesterien építi fel a két féltestvér kapcsolatát ábrázoló erőteljes történetet. A főszereplők színészi játéka is kiemelendő."

A 3. Friss Hús Pitchfórum 300.000 forintos nyereményét, valamint a Momentán társulat által felajánlott különdíjat Hermán Árpád Goodbye Frank című pitchterve kapta.

Idén először kritikaíró workshop és pályázat is volt a filmfesztiválon, melynek zsűrije (Bilsiczky Balázs, Bujdosó Bori és Gyenge Zsolt filmkritikusok, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense) Kis-Sipos Fanni A Birodalom utolsó napja című filmről írt munkáját választotta a legjobbnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.