Hatályon kívül helyezték a Bunge-ügy elsőfokú ítéletét

bűnügy
2017 április 05., 11:40
comments 24

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Bunge Zrt. lobbistájának adott állítólagos korrupciós ajánlat ügyében hozott elsőfokú ítéletet.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék kétrendbeli befolyással üzérkedés miatt marasztalta el az ügy vádlottját, T. Viktort, aki a bíróság szerint felajánlotta, hogy 2 milliárd forintért cserébe eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, és a cég versenytársának áfaigénylését visszatartsa az adóhatóság.

A Szegedi Ítélőtábla az ügyben kirendelés útján eljáró bírái megállapították, a törvényszék ítélete részben hiányos, iratellenes, a bíróság tényekből további tényekre helytelen következtetéseket vont le, és indoklási kötelezettségének sem tett eleget. A megismételt elsőfokú eljárásban a törvényszék másik tanácsának kell eljárnia, aminek a táblabíróság előírta több tanú ismételt meghallgatását.

A vádiratban szereplő ajánlattétel egy az Iparművészeti Múzeumban 2014 májusában tartott rendezvényen történt. Itt az amerikai étolajgyártó cégnek dolgozó lobbista vallomása szerint a vádlott felajánlotta, hogy 2 milliárd forint ellenében, amelyet több számla ellenében „a Századvég csoporthoz tartozóan kellene kifizetni”, eléri, hogy a kormány – megfelelő feltételek teljesülése esetén – stratégiai partneri megállapodást kössön az élelmiszeripari vállalkozással, az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, valamint, hogy a Bunge versenytársának áfaigénylését az adóhatóság visszatartsa.

A vádlott az eljáráson következetesen tagadta, hogy korrupciós ajánlatot tett volna. A táblabíróság előtt az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangoztatta, kifejtve, semmilyen szinten nem érintett az ügyben.

Az ügyészség az első fokon kiszabott büntetés súlyosítására tett indítványt, többek között azért, mert az eset negatívan befolyásolta Magyarország nemzetközi megítélését, elindítója és egyik okozója volt az amerikai kitiltási ügynek. A védelem az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve a vádlott felmentését kérte.

Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró a hatályon kívül helyező végzés indoklásában kifejtette, a bíróságnak az olyan ügyekben, amikben egy állítás és egy tagadás áll szemben, fokozott gondossággal kell vizsgálnia, mi támasztja alá azokat. A törvényszéknek így meg kell állapítania, hogy a vádlott üzenetet közvetített-e és mi volt annak a tartalma, vagy csak a személyes véleményét közölte a tanúval. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.