Már 70 halottja van a szíriai gáztámadásnak

2017 április 5., szerda 7:58
110

A Fehér Ház és Izrael szerint Aszad csapatai követték el a vegyifegyveres támadást Szíriában. Az idlibi gáztámadásnak már 70 halottja van, amiből 20 gyerek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint szír kormányerők vagy orosz gépek bombázták Khan Shaykhun városát, amitől sokan fuldokolni kezdtek. Később a légierő a környékbeli kórházat is lőni kezdte, ahol a sebesülteket ápolták. Egyelőre nem tudni, milyen vegyi fegyvert vetettek be, de ellenzéki szervezetek szerint szarin lehetett. Az ENSZ rendkívüli ülést sürget.

A kelet-damaszkuszi Zamalka a kormányerők légitámadása után (Fotó: Khaled Aladel / Anadolu Agency) Fotó: Khaled Aladel

Közben Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, a szíriai légierő nem vegyi támadást, hanem a felkelők egy nagy fegyverraktára elleni légicsapást hajtott végre Idlíb tartományban. A szíriai légteret ellenőrző orosz eszközök adatai arról tanúskodnak, hogy kedden Han Sejkun település keleti részén a szíriai légierő mért csapást a felkelők egy fegyver- és lőszerraktárára, aminek területén olyan „műhelyek voltak, amikben mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő” – állította. Az orosz védelmi tárca szerint ebből az üzemből szállítottak vegyi fegyvereket Irakba is, mint azt a nemzetközi ellenőrök, valamint a helyi hatóságok korábban megállapították. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt