Most épp Kínában üzemel a világ legnagyobb napelem parkja

napelem
2017 április 05., 18:16

Amíg Amerika visszakacsint a szénre, Kínában ezerrel pörögnek a megújulók, 850 MW kapacitású új telepük a jelenlegi rekorder.

photo_camera A NASA által készített műholdfelvétel a területről.

Jelenleg ez a legnagyobb ilyen jellegű létesítmény, de az elsőség vélhetően tiszavirág életű lesz, az indiaik garantáltan rálicitálnak, vagy Kínában épül még nagyobb. Vagy esetleg az Egyesült Államokban, mert Trump minden intézkedése ellenére a napenergia egyre versenyképesebb.

Sokkal több embert foglalkoztat a napenergia ipara az USA-ban, mint a széné, ráadásul a napenergia ára folyamatosan csökken.

Visszatérve Kínához, a napelemfarm a Sárga-folyón található Longyangxia vízierőműhöz épült hozzá. Az első szekció mindössze 9 hónap alatt készült el, és 2013 decemberében már működésbe is lépett 320 MW kapacitással. A második fázist 2014 augusztusában kezdték el, és 2015 végére fejezték be, 530 MW-ra növelve az erőmű kapacitását.

link Forrás

Jelenlegi 850 MW kapacitásával a Longyangxia Dam Solar Park a világelső, mögötte jócskán lemaradva következik az indiai Kamuthi Solar Power Project 648 Megawattal.

Ennyi napelem nem fér el a kert végében, a 4 millió napelemtábla 27 négyzetkilométer területet foglal el, építése 6 milliárd (253 milliárd forint) jüanba került, de a szám folyamatosan nő, ahogy a létesítmény is.

18 százalékos a napelemek jelenlegi átlagos hatásfoka (tehát a rájuk eső napfény energiájának 18 százalékát képesek elektromos árammá alakítani), de a kínai befektetők úgy számolnak, hogy ez egy-két év alatt legalább 20 százalékra emelkedik.

(www.villanylap.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.