A Facebook újabb kis lépést tesz az álhírek elleni harcban

INTERNET
2017 április 06., 18:34
comments 73

A világ legnagyobb közösségi oldala újra és újra megpróbál nekimenni a platformját folyamatosan ellepő, idegesítő és káros álhíreknek.

Most éppen, a következő napokban egy új eszközt vezetnek be 14 országban: a News Feed tetejére írják ki, hogyan lehet felismerni az álhíreket. (Egyébként kb. így, bár a kormányzati propagandát valamivel nehezebb kiszúrni.)

Ennél fontosabb, hogy a Facebook azt tervezi, hogy fizetni fog a szerkesztőknek (pontosabban fact-checkereknek), akik eddig harmadik félként figyelték, és ingyen monitorozták a Facebookot, azonosítva az álhíreket. Mostantól viszont fizetett álhírőrök lennének.

photo_camera VR-szemüvegeket próbál ki a Springer vezetősége Mark Zuckerber társaságában (Fotó: Kay Nietfeld / AFP)

Tavaly pont abból lett botrány, hogy a Facebook titokban szerkesztőket alkalmazott, ők döntötték el, mi hogyan terjedhet. (FT, Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt