A Facebook újabb kis lépést tesz az álhírek elleni harcban

INTERNET
2017 április 06., 18:34
comments 72

A világ legnagyobb közösségi oldala újra és újra megpróbál nekimenni a platformját folyamatosan ellepő, idegesítő és káros álhíreknek.

Most éppen, a következő napokban egy új eszközt vezetnek be 14 országban: a News Feed tetejére írják ki, hogyan lehet felismerni az álhíreket. (Egyébként kb. így, bár a kormányzati propagandát valamivel nehezebb kiszúrni.)

Ennél fontosabb, hogy a Facebook azt tervezi, hogy fizetni fog a szerkesztőknek (pontosabban fact-checkereknek), akik eddig harmadik félként figyelték, és ingyen monitorozták a Facebookot, azonosítva az álhíreket. Mostantól viszont fizetett álhírőrök lennének.

photo_camera VR-szemüvegeket próbál ki a Springer vezetősége Mark Zuckerber társaságában (Fotó: Kay Nietfeld / AFP)

Tavaly pont abból lett botrány, hogy a Facebook titokban szerkesztőket alkalmazott, ők döntötték el, mi hogyan terjedhet. (FT, Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.