Kiszivárgott belső Facebook-dokumentum: tényleg szerkesztők döntenek a hírekről, nem csak a megosztások

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

A Guardianhez kiszivárgott belső Facebook-dokumentumok igazolják, hogy tényleg szerkesztők döntésén múlik, mi kerül a Facebook trendtémái közé, nem egyszerűen az algoritmus határozza meg ezt.

A Gizmodo hétfőn írt arról egykori dolgozók beszámolója alapján, hogy a Facebook szerkesztői belenyúlnak abba, mi kerül a legnépszerűbb témákat listázó “trending topics” szekcióba. Volt, aki elfogultságról beszélt, mert szerintük a jobboldal témái, és jobboldalinak tartott oldalak (Breitbart, Newsmax, Washington Examiner) linkjei nem kerülhettek ide akkor sem, ha épp azok voltak a legnépszerűbbek. Máskor pedig fontosnak tartott, de valójában nem olyan sok embert érdeklő “komoly” témák lettek legnépszerűbbnek jelölve.

A cikk megjelenése után a cég közölte, komolyan veszik az elfogultsággal kapcsolatos vádakat, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy igazak a hírek.

A Guardian által megszerzett belső anyag alapján viszont

elég világos, hogy valóban szerkesztők döntéseiről van szó.

Eszerint például a szerkesztői csapat megteheti, hogy általuk fontosnak ítélt sztorikat tesznek a trendrovatba. Van egy 10 hírforrásból álló listájuk, (BBC News, CNN, Fox News, The Guardian, NBC News, The New York Times, USA Today, The Wall Street Journal, Washington Post, Yahoo News, Yahoo), az itteni vezető híreket ők is kiemeltként kezelik.

Ezek egyébként egészen hasonló elvek, mint amik alapján egy hagyományos hírügynökség dolgozik, a Guardian az Associated Presst hozza fel példának. A Facebook viszont eddig önmagáról azt állította a leírásban, nincs semmilyen szerkesztői befolyás, egyszerűen csak azt mutatják meg, amit épp a legtöbben osztanak.

A kiszivárgott szabályzat alapján biztosan felizzik a vita majd arról, hogy diszkriminálják a jobboldalt, mert a források nagy része a konzervatívok szemében liberális, írja a Guardian. (Van egy másik lista is megbízhatónak ítélt hírforrásokról, az már ezer forrást tartalmaz.)

“A szabályok azt mutatják, hogy fékek és ellensúlyok biztosítják a Facebooknál, hogy a legfontosabb népszerű sztorik kerüljenek a felhasználók elé, ideológiától függetlenül”, mondta a lapnak Justin Osofsky, a globális fejlesztésért felelős alelnök. A szabályzat szerinte csak azt mutatja, hogy felelősen bánnak a helyzetükkel.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.