Facebook: Nem manipuláljuk a híreket

"A Facebook nagyon komolyan veszi az elfogultsággal kapcsolatos vádakat. Szigorú szabályok vonatkoznak arra, mi kerülhet a trendtémák közé, semlegesen és elfogulatlanul. A szabályok nem engedik meg, hogy a hírekkel foglalkozó részleg politikai alapon szelektáljon a témák között, és azt sem, hogy egyik, vagy másik nézőpontot előnyben részesítsék. Nem megengedett az sem, hogy bármelyik hírforrás kimaradjon a trending topikok közül."

Ezzel a közleménnyel reagált a Facebook a Gizmodo cikkre, amiben a vállalat egykori dolgozói meséltek arról, hogyan manipulálják a legjobban pörgő témákat megmutató trending szekciót, szerintük sok esetben politikai alapon. Beszéltek arról, hogy a jobboldal hírforrásai és témái rendszeresen kimaradnak a trending rovatból, máskor pedig olyan témákat mutatnak a legnépszerűbbek között, amik valójában nem is pörögnek annyira - ezekről részletesen itt írtunk.

Tom Stocky, a Facebook alelnöke is reagált a Buzzfeed cikke szerint, hozzá tartozik a trending témákért felelős szekció.

Ő is biztosított mindenkit, hogy nagyon komolyan veszik a megjelent híreket, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy ezek tényleg igazak. Az alelnök szerint büszkék arra, hogy 2015-ben az amerikai elnökválasztás volt a legnépszerűbb téma a Facebookon, és biztaják a politikai vitát, minden oldalról.

Elmondta azt is, a hírekért felelős dolgozók döntései visszakereshetőek és értékelhetőek, ha pedig azt derülne ki, hogy megsértik a cég szabályzatát, az a kirúgásukat jelentené.