Politico: Az Európai Néppártnak elege van Orbánból, de egyelőre nem lépnek ellene

politika
2017 április 06., 17:40
comments 142

Az Európai Néppárton (EPP) belül egyre nagyobb a nyomás, mióta a Fidesz célzott támadást indított a CEU ellen.

A Politico azt írja, hogy tisztségviselők egy csoportja szerint az EPP nemzeti delegációival folytatott szerda esti tárgyaláson az Európai Parlamentben „feszült” volt a légkör.

A svéd Gunnar Hökmark például azt mondta a magyar kollégáknak, hogy a néppárt nem tudja tovább védeni Orbánt, mert „ő egy veszett ügy”, és a CEU-ellenes törvény „elfogadhatatlan”. Szerinte a fő probléma nem a Fidesz, hanem Orbán.

Az egyik résztvevő azt mondta, „az embereknek elegük van”. Azt is mondta:

„Elegük van abból, hogy védeniük kell Orbánt... és amikor idejön, hogy elmagyarázza a dolgokat, csak rosszabbítja a helyzetet.”

Orbán Viktor miniszterelnök évet értékel 2017. február 10-én.
photo_camera Orbán Viktor évet értékel (Fotó: AFP / Kisbenedek Attila)

Manfred Weber, az EPP vezetője azt mondta, „intenzív nézetcserét” folytatott Orbánnal telefonon. A magyar miniszterelnök sorosozó levelet írt neki.

A Politico azt is írja, hogy egyre többen akarják, hogy a Fideszt kidobják az Európai Néppártból, például belgák, hollandok, luxembourgiak, de svédek és finnek is, illetve jó néhány német képviselő is. Nyilvánosan Esther de Lange holland, Sandra Kalniete lett és Michał Boni lengyel képviselő szólalt fel a CEU-ellenes törvény ellen. A szocialisták is nyomás alatt tartják a néppártiakat, hogy végre lépjenek fel a felháborító politikát folytató Orbán ellen.

Csakhogy az Európai Néppártban többen is úgy vannak ezzel, hogy a 11 fideszes EP-képviselő jó szövetséges, mert fegyelmezetten szavaz az EP-ben: a magyar kormány EU-ellenes szövegeléséhez képest 98 százalékban a néppárttal együtt szavaznak, többször, mint a németek. Ráadásul egy magyar tisztségviselő azt mondta, a Fidesznek nem áll szándékában kilépni a Néppártból. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.