Többen meghaltak, amikor lövöldözés tört ki a líbiai parti őrség és embercsempészek között

Tűzpárbaj alakult ki Líbia nyugati részén embercsempészek és a líbiai parti őrség között, az összecsapásban 4 feltételezett embercsempész meghalt – közölte Ajjúb Kászem, a líbiai haditengerészet szóvivője. A tűzharcban megsebesült egy, az őrhajón tartózkodó német újságíró is.

A parti őrség járőrözés közben, radarján vette észre a fegyveresek csónakját, ami egy migránsokat szállító csónaktól nem messze haladt a Tripolitól kb. 45 km-re nyugatra fekvő Zavíja közelében. A fegyvereseket megállásra szólították fel, de azok tüzet nyitottak, mire a járőrök viszonozták a tüzet. A lövöldözés után két feltételezett embercsempészt vettek őrizetbe, az egyik fegyveres eltűnt – közölte Kászem.

Líbia partvidékének nyugati részéről indul útnak a Földközi-tengeren át Európába igyekvő bevándorlók többsége, és a térségben kiterjedt embercsempész-hálózat működik. A csempészek a migránsokat általában felfújható gumicsónakokban indítják útnak, épp csak annyi üzemanyaggal, hogy elérjék a nemzetközi vizeket, ahol európai vagy egyéb felségjelzésű hajók mentik ki a tengeren rekedt migránsokat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint míg a tavalyi év első negyedében 28 942-en érték el az olasz partokat, addig idén március 29-ig ez 23 125 migránsnak sikerült, ami 20 százalékos csökkenést jelent. Az embercsempészek által bonyolított forgalom nagyban időjárásfüggő: ha nyugodt a tenger, sokkal több rozoga hajó vág neki az útnak a líbiai partokról indulva. Az idei év eleje és március 26-a között 649 migráns veszett oda vagy tűnt el a Földközi-tengeren az IOM tudomása szerint. Tavaly ugyanebben az időszakban 714 halottról vagy eltűntről számolt be a szervezet. (MTI)