A Párbeszéd feljelentette a közmédiát a magyar fociközvetítésekre kötött irgalmatlan összegű szerződés miatt

futball
2017 április 07., 09:00
comments 84

Hűtlen kezelés gyanújával feljelentette az MTVA-t a Párbeszéd, amiért a közmédia 19 milliárd forintért vette meg a magyar labdarúgás közvetítési jogait öt évre.

A héten derült ki a hosszútávú új szerződés. Ez csak a magyar első- és másodosztályú bajnokik közvetítési joga, a válogatott meccsek vagy a magyar klubok nemzetközi meccsei nincsenek benne. 

A jogokra egyedül az MTVA pályázott, hiszen magáncsatornának esze ágába sem lenne ennyit fizetni a magyar meccsekért. 

Idényenként a köztévé 3,8 milliárdos közvetítési díjat fizet ki. Ami ugyan szezononként csak 250 millió forinttal több, mint az előző ötéves szerződésben. Csakhogy a már akkor is túlárazottnak tűnő jogokat a köztévé 2012-ben felesben fizette a Sport 1-et és Sport 2-t működtető Chello Central Europe-pal. Őket már menet közben kivásárolta az M4-et elindító köztévén, a következő öt évre pedig egyedül állja az MTVA a számlát. 

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, hogy szakértői becslés szerint négyszeresen van túlárazva a magyar bajnokik közvetítési joga. Vagyis öt évre ötmilliárd forint lenne a reális, nem tizenkilenc. 

Tordai szerint hatalmas összegeket szivattyúznak át a magyar fociba, amely egyébként sem szenved pénzhiánytól, amióta Orbán Viktor a miniszterelnök. 

A magyar fociba valóban ömlik a társasági adókból ide átirányítható támogatás és állami cégek is jelentős szponzorai az NBI-es kluboknak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.