A szenátus megszavazta Trump jelöltjét az amerikai legfelsőbb bíróságba

külföld
2017 április 07., 17:46
comments 4

Az amerikai szenátus pénteki plenáris ülésén megszavazta Neil Gorsuch főbíró kinevezését, és ezzel ismét konzervatív többség lesz a legfelsőbb bíróságban. 

A republikánus többségű szenátus voksolása nyomán Donald Trump elnök jelöltje, a 49 éves coloradói Neil Gorsuch a szövetségi legfelsőbb bíróság új tagja lesz. A szenátus Mike Pence alelnök elnökletével 54:45 arányban szavazta meg az új főbírót, miután csütörtökön a demokraták obstrukciója miatt a republikánus többség megszavazta a szabályok megváltoztatását, és így a kétharmados többség helyett egyszerű többség is elegendő volt Gorsuch jelöltségének jóváhagyásához. 

A coloradói szövetségi fellebbviteli bíróság eddigi bírája - akinek édesanyja volt az amerikai környezetvédelmi hivatal első női elnöke -, a Columbia Egyetemen, a Harvardon és Oxfordban végezte tanulmányait, és George W. Bush elnöksége idején az igazságügyi minisztériumban is dolgozott. 

Fotó: AFP/Brendan Smialowski
photo_camera Fotó: AFP/Brendan Smialowski

A szavazás után Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője arról beszélt, hogy Neil Gorsuch "aranyat érő ajánlással, kiváló eredményekkel és a lehető legjobb bírói vérmérséklettel" rendelkezik, és kiváló bírája lesz az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróságnak. 

Gorsuch megszavazásával 5:4 arányban ismét konzervatív többség lesz a testületben. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője reményét fejezte ki, hogy az új bíró eloszlatja a demokraták aggodalmait, és a szövetségi bíróság "az amerikai dolgozók és nem a munkaadók érdekében tevékenykedik majd". 

Az első kommentárok Donald Trump nagy győzelmeként értékelik a szenátusi döntést. A legfelsőbb bírósági kinevezés élethosszig szól. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.