Egyszerűen borzalmas, amit egy rakás ellenzéki művel Ürge-Vorsatz Diánával

publicisztika
2017 április 07., 12:15
comments 1808

Egy-két órával azután, hogy Ürge-Vorsatz Diána, a CEU saját bevallása szerint világ életében Fidesz-szavazó, hét gyermekét keresztény-nemzeti értékrendek alapján nevelő és egyházi iskolába járató, világhírű oktatója kirakta a Facebookra mára legendássá vált levelét, a magyar Tumblr leghisztisebb balos júzerei már úgy köpködték, mintha ő lenne a Kövér László-altestű, Mészáros Lőrinc-felsőtestű, Orbán-fejű, patás lábait Habony-féle sztreccsnadrágba bújtató démon. Ennek azonban nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget, hiszen az ismert mikroblogszolgáltató felületén ez a reflektálatlan, törzsi hisztizés teljesen megszokott jelenség.

Amikor azonban a Facebookon, az ismerőseim levelezésében és mindenféle más online felületekről is  lényegében ugyanez a leprázás köszönt vissza egy rakás embertől, először egyszerűen nem akartam elhinni, amit látok. Azt a fölényeskedő, lekezelő bús picsába küldést, jóreggeltfideszesgörnyezést, amit ÜVD azért kapott, mert volt bátorsága nyilvánosan szembenézni az elvont politikai-világnézeti meggyőződése (népnemzeti jobbos-konzervatív) és az ilyen elveket hangoztató való életbeli kormányzat (Fidesz) cselekedetei közötti feszültséggel, egyszerűen nem hittem el. 

Naiv módon teljesen természetesnek vettem ugyanis, hogy Ürge-Vorsatz Diána nemhogy minden normális, a CEU primitív betámadásán felháborodott ember hőse lesz egy-két napra, de azt sem tartottam volna lehetetlennek, hogy egyenesen szimbólummá válik az ellenzéki oldalon.

Azt képzeltem, hogy az igazán elkeseredett ellenzékiek direkte örülni fognak, hogy már a kulturálisan ennyire mélyen beágyazott jobbosok normális része is kezdi észlelni, hogy milyen értelmetlen, rettenetes irányban mennek itt a dolgok. Hiszen nyilvánvalóan nem a mai ellenzékieken, hanem a ma még kormánypártiakon múlik, hogy ez a minden emberi tartását és józan eszét elvesztett rezsimet valakinek sikerüljön leváltani. 

Ehhez képest jött, ami jött. Az a borzasztó, hogy a Kolozsváros szerzőjének magas lóról megeresztett, tenyérbemászó kioktatása és a nyest.hu rákosizó-elvtársnőző, szintén elképesztően lekezelő publicisztikája, ha nem is többségi álláspontot képvisel, de nem is elszigetelt vélemény. 

A Nyest írása annyira elkeserített, hogy azon melegében ezt a levelet írtam a szerkesztőségi levelezőlistára:

Elképesztő, hogy a liberáltálibok pont ezt a szerencsétlen nőt találták meg köpködőcélpontnak. Ebben a szerencsétlen országban a normális (=néha hibázó, de azt egyszer csak belátó) emberek elképesztő hátrányban vannak az ilyen törzsekbe szerveződött szemellenzős, sosem gondolkodó tökfejekkel szemben, bármely oldalon.

Teljesen megértem, ha valaki most dühös, elkeseredett és rendszerváltó hangulatban füstölög. Két gyerekem van, a tahó magyar kormány pedig párezer ingadozó Jobbik-szavazó átcsábítása végett éppen most veszi el a lehetőséget, hogy a gyerekeim itthon akarjanak majd egyetemre járni. Én pedig már a gondolatától is rettegek, hogy a gyerekeim egy másik országban legyenek, mint én. Ha eddig egy dobozban éltem volna, most akkor is tombolnék az értelmetlen, barbár károkozást látva. De ahhoz, hogy soha többé ne történhessen ilyen, és ezeket a most már közveszélyes alakokat az emlékeinkből is ki tudjuk söpörni, több százezer Ürge-Vorsatz Diánára lenne szükség, nem pedig az egyszem Ürge-Vorsatz Diána
keresztrefeszítésére. 

Ebben a köpködésben az a félelmetes, hogy mennyire mélyen törzsi alapú. ÜVD "bűne" igazából mindössze annyi, hogy a Facebook-posztjában teljesen nyíltan vállalta a világnézetét, és nálunk még mindig abszolúte jellemző dolog mások világnézetének abstart elutasítása. Amíg ez nem lesz pont annyira ciki dolog, mint egyetemeket bezárni pár antiszemita szavazó kedvéért, addig itt nem lesz se kormányváltás, se élhető ország.

Update: Publicisztikába nem szokás frissítést írni, de Plankó "Dr Szóvicc" Gergő a szövegem elolvasása után most olyan zárómondatot javasolt, aminek képtelenség ellenállni:

A liberális értelmiség megbukott a Vorsach-teszten. 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.