Miközben az európai kormányok sorra biztosítja támogatásáról Trumpot, Szijjártó Péternek az oroszok jutottak eszébe

külföld
2017 április 07., 08:09
comments 55

A magyar kormány részéről elsőként, röpke hét órával a történtek után Szijjártó Péter külügyminiszter reagált az Egyesült Államok haditengerészetének péntek hajnali rakétatámadására, amivel Bassár el-Aszad hadseregének keddi, vegyi fegyvert bevető, a nemzetközi jog szerint emberiesség elleni bűncselekménynek számító támadását torolták meg.

Az egyoldalú, és a legfrissebb amerikai bejelentés szerint egyedi, tehát nem egy szélesebb kampány kezdetét jelző akció óta az USA európai szövetségesei sorra támogatásukról biztosították Donald Trumpot döntésében. Szijjártó Péter külügyminiszter ezt egyellőre elmulasztotta. A minisztérium az MTI érdeklődésére ugyan elismerte, hogy "mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ilyen szörnyűségek ne történhessenek meg", de magát a válaszcsapást nem üdvözölték.

Ehelyett a tárgyalásos rendezés halaszthatatlanságáról és az ISIS elleni harc fontosságáról értekeztek. Ahogy a minisztériumot vezető Szijjártó Péter is, aki pénteki gyöngyöshalászi gyárlátogatásán, az Apollo Tyres új abroncsgyárának avatásán arról beszélt, hogy amerikai-orosz megállapodás nélkül nem lehet felolfani a szíriai konfliktust. "Nem túlságosan pesszimista az a kijelentés, hogy ettől most vagyunk a legmesszebb" - sajnálkozott, de azt azért ő is hozzátette, hogy a vegyi fegyverek "bármilyen típusú" bevetését Magyarország is "a leghatározottabban" elítéli. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.