Orbán göbbelsi propagandagépezete gyászosan emlékeztet az undorító példára

politika
2017 április 07., 03:34
comments 476

Nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, Magyarország miniszterelnökéhez Konrád György író. Levele apropóját a CEU magyarországi létének felszámolását célzó törvényjavaslat adta, de túlmutat azon:

"Hogy most az ön propagandagépezete göbbelsi lendülettel a zsidó Sorosban mutatja fel a nemzetnek és a világnak minden baj okozóját az 1933-as náci jelszóhoz (a zsidók a mi szerencsétlenségünk) hasonlóan, gyászosan emlékeztet az undorító példára" - írja.

A Népszavában publikált levelét ennél békésebben indította. "A múlt század utolsó harmadában a kitáguló Közép-Európa sokféleségének érdeklődő és megcsodáló felfedezése adott sokunknak örvendő otthonosságot a fölpezsdülésük által mind érdekesebbé váló hazáinkban" - írta, utalva rá, hogy ez a felfedezés adott kedvet a diákoknak a tanuláshoz, és ezért illeti "tisztelet és köszönet" Soros Györgyöt, aki vagyona jelentős részét arra adta, hogy az emberek tanulhassanak.

Az a Soros, Konrádnak csak "Gyuri", aki oly sok "kiváló intézményt alapított abban a hazában, amely 1944-ben olyannyira vonakodott az ő hazája lenni, hogy majdnem meg is ölte". Abban a hazában, ahol 1948 táján "a nemzeti szocialista bőrkabátos fiatal férfiakat a kommunista-szocialista bőrkabátos fiatal férfiak váltották fel", és ahonnan ezért Soros elmenekült.

Konrád szerint ha Orbán "csak egyszer-egyszer utalt volna Sorosra, az még kaphatna elnéző magyarázatot, de hogy folyamatosan suhogtatott bunkót fabrikált" a nevéből, abból ő csak arra tud következtetni, hogy

"ön a hatalmának önkényes meghosszabbítása érdekében a ravasz és képmutató politikai antiszemitizmus szólamtárából két marokkal merít".

Levele zárásaként a kormánypropaganda unalomig ismert paneljeit veszi sorra, például a "külföldi pénből kitartott hálózatok" vádját. "Kire-mire gondol? Magyarországra, amely beruházásainak kilenctizedét brüsszeli pénzből, más európai országok adófizetőinek támogatásából fedezi" - kérdi erre.

"Milyen beruházásokból gazdagszik olyan meglepő ütemben az ön kedvenc falujának a polgármetere és baráti köre? Vagy az a sok milliárd mind csak az ő zsebébe megy?" - kérdi, felvetve, hogy vajon ebben az esetben is szívügye-e Orbánnak az átláthatóság. "A külföldi pénz büdös, ha a civilekhez megy, és jó szagú, ha a kormányfő családjához. Az előbbiek kitartottak, mint a kurvák, az utóbbiaknak jár?" - kérdi. Zárásként pedig lemondásra szólítja Orbánt:

"Meggyőződésem, hogy a rendszervátlozás óta Ön volt a legkártékonyabb magyar politikus. Senki másnak nem sikerült annyi megalapozatlan állítást és igaztalan rágalmat felhalmoznia, Ön a bajnok. A legderekabb hazafias cselekedete az lenne, uram, ha lemondana az állásáról. Nyugdíjas éveiben szórakozzon a játék-vonatocskájával, meg a stadionkájával, és rugdossa egyedül a labdát az üres kapuba."

(Címlapkép: Brenna Cade / Flickr CC BY-NC-ND 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.