Soros szerint a CEU nem akarja elhagyni Budapestet

POLITIKA
2017 április 07., 06:05
comments 109

Szóvivője útján cáfolta Soros György, hogy a CEU el akarná hagyni Budapestet. Az egyetem Bécsbe költözésének híre azután terjedt el, hogy Soros telefonon tárgyalt Christian Kern osztrák miniszterelnökkel, aki később szintén közleményben cáfolta, hogy erről szó lett volna. "Kern szövetségi kancellár ma beszélt Soros Györggyel. Szó volt a CEU-ról és az egyetem jövőjéről. Bár a kancellár biztosította Soros Györgyöt a támogatásáról, nem tett konkrét ajánlatot az egyetem átvételére" - írták.

Mindeközben az egyetem rektora, Michael Ignatieff eredményesen tárgyalt az USA-ban azokkal a külügyi tisztviselőkkel, akik a magyar külügyminiszternek még a közelébe se mennének. Eredményeseket, mert legfrissebb értesülései szerint

az amerikai külügyminisztérium különmegbízottakat küld Budapestre, kifejezetten a CEU miatt.

És a lényeg:

Ignatief szerint a CEU egy geopolitikai csata közepén találta magát egyfajta túszként.

Mint arra a héten a civiltörvény beterjesztett módosítása apropóján már írtam, a magyar kormány a létező legrosszabb pillanatot választotta arra, hogy Putyin Oroszországát idéző támadást intézzen a független felsőoktatás és a civilszféra ellen, mert jelenleg szövetségeseink kicsit érzékenyek a nyilvánvaló orosz befolyásolási kídérletekre.

Ignatieff értékelése szerint az amerikai kormány támogatása "megingathatatlan", ez hatással volt az európai reakciókra is. Szerinte ezért válhattak bátrabbá a CEU bezárásával szembeni európai reakciók. Megjegyezte azt is, hogy Orbán téved, ha azt hiszi, hogy Trump kormányát nem érdekli egy amerikai intézmény elleni támadás. (Via HVG 1, 2.)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.