Végleg feladja a fegyveres harcot a baszk ETA

külföld
2017 április 07., 04:39
comments 67

Szombatra minden fegyverétől és robbanószerétől megválik a baszk szeparatista terroristacsoport, az ETA, jelentette a BBC, amihez a szervezet spanyolul és tört angolsággal írt közleményt juttatott el erről. Tájékoztatásuk szerint az ETA "már fegyvertelen szervezet", mert fegyvereit és robbanószereit átadta "a baszk civil társadalom képviselőinek". A teljes leszerelés szombaton érhet véget.

A közleményben ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy "a béke ellenségei még mindig támadást indíthatnak". Az nem teljesen világos, hogy itt mire céloztak, a közlemény folytatásában arról írnak, hogy a spanyol és a francia hatóságok továbbra is csak "győztesekben és vesztesekben" godolkodnak, és ragaszkodnak a "karhatalmi megoldáshoz".

Az ETA 2011-ben hirdetett tűzszünetet, de fegyvereit akkor nem adta le.

Az ETA négy évtizeden át folytatta terrorkampányát, támadásaikban nyolcszáznál is többen vesztették életüket. Az utóbbi években a hatóságok több száz tagjukat, köztük sok vezetőjüket tartóztatták le, és fegyvereik jelentős részét is lefoglalták. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.