Az ETA felszámolja a megmaradt fegyverraktárait

A baszk szeparatista szervezet bejelentette, hogy Dél-Franciaországban szombatig átadja a megmaradt fegyvereit és a robbanószereit a hatóságoknak. Az elmúlt 40 évben az ETA több mint 800 embert ölt meg és több ezret megsebesített. A szervezet csak 2011-ben hirdetett tűzszünetet, de az arzenálját nem szerelte le. A spanyol hatóságok nem voltak hajlandóak tárgyalni a terroristákkal.

Fotó: AFP/Daniel Velez

A BBC-hez eljuttatott levelükben azt írták, hogy a leszerelés után az ETA fegyvertelen szervezetként működik tovább. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy „a folyamatot még megtámadhatják a béke ellenségei”. Bejelentették, hogy vasárnap több ezer ember fog összegyűlni a dél-franciaországi Bayonne városában, hogy a leszerelést támogassák.

A spanyol kormány szóvivője már pénteken kijelentette, hogy az ETA semmit sem kaphat egy olyan demokratikus országtól, mint Spanyolország. Követelte, hogy a szervezet nem csak a fegyverraktárait számolja fel, hanem azt is hozza nyilvánosságra, kik követték el a merényleteket.

Fotó: AFP/Christphe Simon

Az elmúlt években a spanyol és francia hatóságok több száz ETA-tagok tartóztattak le, köztük a szervezet vezetőit is. A spanyol sajtó szerint a szervezetnek már eleve nem maradhatott sok fegyvere, mivel az arzenál nagy részét a rendőrség már úgyis lefoglalta az utóbbi időben.

Az ETA több mint 50 éve alakult Spanyolországban a Franco-diktatúra évei alatt, az első ismert gyilkosságok 1968-ben történt, amikor San Sebastianban megöltek egy rendőrfőnököt. (BBC)