Ismerték a svéd biztonsági szolgálatok a kamionnal gyilkoló üzbég férfit

2017 április 8., szombat 13:46

A svéd biztonsági rendőrség parancsnoka szombat délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a pénteken elkövetett stockholmi teherautós merénylet miatt letartóztatott férfi feltűnt már a biztonsági szolgálatok előtt korábban. Anders Thornberg azonnal hozzátette, hogy a 39 éves, Üzbegisztánból származó gyanúsított csak "marginális szereplőként tűnt fel a látókörükben." Dan Eliasson svéd rendőrfőnök megerősítette, hogy a négy embert halálra gázoló kamion sofőrje a letartóztatott üzbég, aki a vezetőülésen egy pokolgépnek látszó eszközt hagyott. 

AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / Maja SUSLIN Fotó: AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / Maja SUSLIN

A támadást terrorcselekményként kezelik, közölte Hans Ihrmann ügyész a sajtótájékoztatón. A gyanúsított egyelőre nem beszél, tette hozzá, nem tett vallomást. Jelenleg a mobiltelefonjának, különböző netes fiókjainak az átvizsgálása zajlik. A hatóság egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy a támadó jogszerűen tartózkodott-e Svédországban.

A pénteki merénylet 15 sérültje közül tízen továbbra is kórházban vannak, közülük négy ember állapota súlyos. (Guardian)