Már három éve, hogy Balog Zoltán miniszter egy örökre a retinánkba égő eseményen felavatott egy rajtkövet egy szántóföldre felrajzolt vízilabdapályán

2017 április 8., szombat 14:44
72

Felejthetetlen esemény volt, amikor Gödöllőn a 2014-es kampányban váratlanul megjelent Balog Zoltán miniszter, Simicskó István, akkor még csak sportért felelős államtitkár és a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje, Vécsey László, hogy egy nagyon megünnepeljenek egy szántóföldön kötelekkel kijelölt vízilabdapályát. 

Fotó: Szent István Egyetem

Még egy rajtkövet is felavattak. Díszletnek odaengedték maguk mellé Kapás Boglárka úszót is. 

Az ötlet nem volt új. A projekt honlapján azt írják, hogy „Országgyűlési és önkormányzati kampányok állandó témája volt, már közel 25 éve. Számtalan elképzelés, terv és ígéret lengte körül a gödöllői uszodát, azonban ezek sorra elbuktak, a kampányok elmúltak, az ígéretek és tervek pedig a «padláson maradtak»”.   

A Szent István Egyetem területére 2,5-3 milliárd forintért álmodták meg a nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas, akadálymentesen megközelíthető versenyuszodát, aminek az átadását 2015. második félévre ígérték.

2014-ben, akkor már az önkormányzati kampánybam, újra előkerült az uszoda. Fél év alatt jelentősen megdrágult a projekt, már 3,5 milliárdot szavazott meg a kormány a gödöllőiek régi álmára. Balog szerint több mint tízezer fiatalnak, hatezer egyetemistának meg annak a körülbelül százezer környéken élőnek építik abból a gazdasági növekedésből, amiből lehet fordítani ilyen beruházásokra is. 

Most, hogy 2017-ben járunk, ismét közel egy kampányhoz, a gödöllői tanmedence honlapján a legfrissebb hír:

Ha nem látszana jól:

Lemaradtak volna arról, hogy átadták az uszodát? A kormany.hu-n sincs róla semmi, sőt, egyszerűen eltüntették a földes vízilabdapálya megünneplését. 

Az uszoda Facebook-oldalán vannak frissebb információk. Így például pár napja kikerültek a látványtervek. Kicsit több, mint három évvel a bejelentés, és másfél évvel az ígért átadás után. 

Nemcsak ez - a tisztán állami pénzből ígért - uszoda nem készült el, hanem az sem, amit a város épített volna saját pénzből és tao-támogatásokból. Harmadával olcsóbb lett volna, igaz kisebb is (ötvenes helyett csak 33 méteres medencével). Nem lényegtelen háttérinformáció, hogy a város polgármestere az a Gémesi György, aki korábbi szövetségesből a Fidesz ellenfele lett már jó pár éve. Az ő terveire ígért rá Vécsey László fideszes jelölt, Baloggal, Simicskóval. A Gödöllőt vezető Gémesit - az Index tavalyi cikke szerint - nem is hívták meg a versenyuszoda bejelentésére, Balog szabadkozva hívta fel emiatt a kocsijából, az eseményre tartva. 

Viszont a város visszalépett a saját terveitől a Fidesz kampányígérete miatt.

A beruházást a Nemzeti Sportközpontoknak kellett volna levezényelnie. Itt egy 2014 márciusi kormányhatározatra hivatkoznak, és azt írják: „A beruházás megvalósítására a forrás rendelkezésre áll.”  

Annyi derül még ki, hogy az első ütemének közbeszerzési eljárása jelenleg értékelési szakaszban van. És persze ott vannak a friss látványtervek. 

Kép: mnsk.hu

Tavaly 2018 tavaszára ígérték az átadást, de csúszásban vannak a közbeszerzéssel, csak idén januárban jelent meg a közbeszerzés a kivitelezésre, de annak is csak az első ütemére. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt