Ürge-Vorsatz Diána szerint még a kormány is veszít, ha elmegy a CEU

2017 április 8., szombat 9:17
515

A nemzetközileg elismert klímakutató, Ürge-Vorsatz Diána a hvg.hu-nak azt mondta, élete első Facebook-bejegyzése volt a CEU védelméről szóló nyilatkozata, korábban sosem használta az oldalt, legfeljebb csak pár linket tett ki. A poszt arról szólt, hogy bár világéletében Fidesz-szavazó volt, és a férjével keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveli a 7 gyerekét, a CEU elleni törvény miatt most mégis úgy érzi, a kormány szembeköpte és széttörte az álmait.

Ürge-Vorsatz Diána (Fotó: IISD.org) Fotó: IISD.org

Elmondta, a bejegyzést később csak azért törölte, mert nem akart „a gyűlölködésnek és személyeskedésnek” fórumot adni. Hozzátette, hogy sok hozzá hasonló „keresztény, nemzeti elkötelezettségű ember dolgozik a CEU-n”, ezért nem érti, hogy beszélhetnek arról a törvényhozók, hogy „ez egy Soros-egyetem, ami beavatkozik a magyar belügyekbe”.

„Ott vagyok 21 éve, négy cikluson át ültem a szenátusban, és akkor még Soros György az igazgatótanács elnöke volt, de nem próbált ő semmibe beleszólni sem akkor, sem most. Párévente tart egy előadást nálunk, de évente sok-sok százan adnak elő, és mindegyik esetben az egyén dönti el, mivel ért egyet, mivel nem” – jegyezte meg arról, hogy az egyetemen mennyire független az alapítójától.

Ürge-Vorsatz Diána szerint az a kormányzati magyarázat sem áll meg, miszerint a CEU attól nem lesz kevesebb, hogy csak magyar egyetemként működik tovább, és nem adhat ki amerikai diplomát. Elmondta, hogy ennek az egyetemnek nem lesz megfelelő, ha csak a magyar része maradhat fenn, mivel a diákjai nagyobb része nem magyar, nekik nagyon fontos, hogy olyan diplomájuk legyen, amit az egész világon elismernek: 

„Lehet azt mondani, hogy kamu, nem kamu, de ha ezt a papírt sok helyen elfogadják, és ez alapján kap valaki jó állást, akkor nem tudom, miről beszélünk. Ezekhez a kormányoknak nagyrészt semmi közük nincs.”

A kutató attól tart, hogy már most is hatalmas a kár, ami a CEU-nak okoztak. A diákoknak, akiket szeptemberre felvettek, most gondolkozniuk kell, hogy elfogadják-e az ajánlatukat vagy ne. Lehet, hogy sokan inkább oda fognak menni, ahol nincsen bizonytalanság. Hozzátette, hogy ez ugyanúgy igaz a professzorokra is.

Az őt ért támadások elkeserítették, „hogy a közös kiállás helyett, már megint egymást köpködjük. Ezek miatt érzem néha úgy, hogy nem tudok ebben az országban élni”.

Arról, hogy végződhet-e pozitívan a kialakult helyzet, azt mondta:

„Én bízom Áder Jánosban. Hiszem, hogy ki mer állni az ügy mellett. Ő is látni fogja, hogy ennek nincs értelme. Az egész ország veszít vele. Még a kormány is veszít vele.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt