Megvan, kiknek osztják majd tovább a pénzt az új Puskás Stadion építői

gazdaság
2017 április 09., 11:06
comments 128

Kilenc alvállalkozó bevonását jelezte a Puskás Ferenc Stadion építésére kiírt közbeszerzési pályázat dokumentumaiban a megbízást elnyerő Magyar Építő-ZÁÉV konzorcium. Az állami építőipari gigaberuházások ismeretében nagy meglepetés senkit sem fog érni, de nézzük, kik ők:

A West Hungária Bau, Paár Attila cége a Budai vár felújításában is részt vesz, és ez építheti az ugrótornyot a Batthyány téren, illetve ez fejleszti közösen a Nemzeti Lovardát Mészáros Lőrinc gyermekeinek Fejér-B.Á.L Zrt.-jével közösen. A felsorolt projektekre társaikkal együtt összesen 13,4 milliárd forintot kaptak.

A PBE Építő Kft. egykor Tiborcz István miniszterelnöki vej közvetett tulajdonában volt, amikor még villamosenergia-termeléssel foglalkozott. A cégben Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft. révén volt érdekelt, ezt a céget 2015 áprilisában vette meg tőle a fent említett West Hungária Bau befektetési társasága, a WHB Befektetési Kft. A Green Investments 50 százalékos tulajdonosa a közvilágítási tendereken taroló Elios Innovatív Zrt.-nek.

A CLH Hűtés- és Klímatechnika Kft. a Körösaszfalt érdekeltsége, amely pedig Szíjj László, Mészáros Lőrinc és Varga Károly közvetett tulajdona.

A KÉSZ Ipari Gyártó Kft. a Garancsi István tulajdonában levő Market Építő Zrt-vel közösen nyerte el a Vasas új stadionjának építésére kiírt közbeszerzést, már az FTC stadion építésén is együtt dolgoztak. A Ventor Tűzvédelmi Kft. egyik résztulajdonosa a KÉSZ-csoporthoz tartozó Matech Kft. vállalkozási igazgatója.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a Parlament felújításában is részt vett. Az EGV Építőipari Gépesítő Kft. egykoron reklámügynökségként kezdte tevékenységét, de 2014 októberében profilt váltott, így 2014-ben még 15 milliós árbevételét a következő évre már 774 millióra növelte. Az EnviroChem 2000 Bt. környezetvédelmi szolgáltatásokkal foglalkozik. A kilencedikként bevont Közti Zrt. az egykori Középülettervező Vállalat jogutódja. Amennyiben valamit is megőriztek volna az eredeti Népstadionból, akkor indokolt lenne a bevonásuk, mert ők a jogtulajdonosai az eredeti terveknek. A gyakorlatban viszont a teljes stadiont ledózerolták, és teljesen újat építenek helyette. (Via Napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.