Rogán Antal: Nincs olyan sötét és gonosz erő, amely ne lenne legyőzhető

POLITIKA
2017 április 09., 20:53

Ugyan Rogán Antalt március 15-én a szemfülesek láthatták feleségestül titokban Orbán Viktor körül sündörögni, a propagandaminiszter gyakorlatilag egész évben bujkált, nem lehetett látni sehol, nem beszélt nyilvánosan, és természetesen továbbra sem állt szóba a sajtóval. Legalábbis eddig.

Vasárnap – épp aznap, amikor sok éve a legnagyobb kormányellenes tüntetést tartották – a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilvánosan mondott el egy beszédet. 

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én (Fotó: Marjai János / MTI)
photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én (Fotó: Marjai János / MTI)

Az MTI tudósítása szerint egyébként ezt mondta:

„Mi magyarok sosem feledhetjük el, ami történt, mert velünk történt, nemzeti tragédiánk a holokauszt – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, vasárnap Budapesten.

A Terror Háza Múzeum előtt Bernovits Vilma (1901-1944) vértanú hitoktatóra emlékeztek.

A rendezvényen a miniszter beszédében kiemelte: a holokauszt idején voltak olyanok, akik idegen szolgálatba álltak és elárulták a magyar nemzetet, halálba küldték zsidó honfitársainkat, és ezzel megalázták az egész nemzetet.

Rogán Antal hangsúlyozta: emlékezni kell a történtekre, hogy sose fordulhasson elő hasonló.

Ugyanakkor a mai magyar parlamenti képviselők között is vannak, akik »néhány éve még listázni akarták a zsidókat és beleköptek a Duna-parti cipőkbe: Gyöngyösi Márton és Kulcsár Gergely« – közölte. Hozzátette: »Gyöngyösi felvetése újnáci gondolat, Kulcsár Gergely tette pedig újnáci cselekedet.«

»Néven kell őket nevezni, mert jelenlétük az Országgyűlésben az áldozatok emlékéhez méltatlan és elfogadhatatlan«, egyetlen jóérzésű ember sem tűrheti el, hogy ők parlamenti képviselők maradjanak – mondta.

A miniszter kifejtette: emlékezünk azokra, akiket embertelen módon vesztettünk el a magyarokat sem kímélő vészkorszakban, és az életerős közösségek sosem felejtenek, akarnak és mernek emlékezni arra is, ami nehéz, amire emberi ésszel nincs magyarázat. A 20. század vészterhes század volt, amelyből kiemelkednek a holokauszt borzalmai, ez a mai napig velünk élő tragédia – mondta.

Úgy vélte, el kell mondani, ami történt, mert ami mára történelemmé vált, az egykor véres valóság volt. A holokauszt áldozatai közül minden tizedik magyar volt, azokat vitték el, akik az ország javát keresték, ártatlan embereket tettek bűnbakká és öltek meg – emlékeztetett.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én. Az eseményen Bernovits Vilma vértanú hitoktatóra emlékeztek, akit a nyilasok 1944. december 27-én a jeges Dunába lőttek Budapesten. Az első sorban jobbról Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (j) és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke (j3). (Fotó: Marjai János / MTI)
photo_camera Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter beszédet mond a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál 2017. április 9-én. Az eseményen Bernovits Vilma vértanú hitoktatóra emlékeztek, akit a nyilasok 1944. december 27-én a jeges Dunába lőttek Budapesten. Az első sorban jobbról Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (j) és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke (j3). (Fotó: Marjai János / MTI)

Rogán Antal arról is beszélt, hogy szembe kell nézni a teljes igazsággal, így bármilyen nehéz, ki kell mondani, hogy az akkori magyar állam nem tudta megvédeni polgárait, és erre nem mentség, hogy Európa más országaiban is így történt.

Arra is kitért, hogy ugyanakkor sok hétköznapi magyar vált hőssé a vérzivataros időkben, sokan védték üldözött honfitársainkat. Ők mentették meg az esélyt a nemzetnek a háború utáni talpra álláshoz, példát mutattak, reményt és erőt adtak mindenkinek a folytatáshoz, bizonyítva, hogy nincs olyan sötét és gonosz erő, amely ne lenne legyőzhető – fogalmazott.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.