Támadó harccsoportot küldött Észak-Korea partjaihoz az USA

külföld
2017 április 09., 05:03
comments 264

Ausztráliai pihenés helyett a Csendes-óceán észak-nyugati medencéjébe, a Koreai-félszigethez vezényelte az amerikai haditengerészet a Carl Vinson támadó harccsoportot. Ez egy Nimitz-osztályú repülőhordozóból, a USS Carl Vinsonból, illetve két rakétarombolóból és egy rakétacirkálóból áll - ez utóbbiak olyan Tomahawk rakétákkal vannak felszerelve, amilyenekkel az USA péntek hajnalban Szíriában bombázott.

A USS Carl Vinson repülőgép-hordozó és kísérőhajói. Egy hasonló összetételű támadó harccsoportot vezényelt Észak-Korea partjaihoz az amerikai haditengerészet. AFP PHOTO / US NAVY / MCS 3rd Class Matt BROWN
photo_camera A USS Carl Vinson repülőgép-hordozó és kísérőhajói. Egy hasonló összetételű támadó harccsoportot vezényelt Észak-Korea partjaihoz az amerikai haditengerészet. AFP PHOTO / US NAVY / MCS 3rd Class Matt BROWN

A harccsoport térségbe vezénylése az amerikai Csendes-óceáni Parancsnokság közleménye szerint olyan "körültekintő" lépés, amellyel fenntarthatják az amerikai hadsereg készenlétét a térségben. "A térségben továbbra is Észak-Korea az első számú fenyegetés a meggondolatlan, felelőtlen és destabilizáló rakétatesztjei és atomfegyverprogramja miatt" - jelentette ki a parancsnokság szóvivője, Dave Benham.

Donald Trump két nappal azután vezényelte a térségbe a támadó harccsoportot, hogy - a szíriai csapással gyakorlatilag egyidőben - személyesen is találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel a floridai golfbirtokán, Mar-a-Lagóban. Ezeknek a tárgyalásoknak a sok egyéb, problémás kérdés mellett Észak-Korea is témája volt. Kína Észak-Korea talán egyetlen szövetségese, már amennyiben szövetségesnek tekinthető egyáltalán:

Kína célja valójában a pufferállamként szolgáló rezsim fenntartása, annak megakadályozása, hogy a két Korea egyesítésével az amerikaiak a határukra érjenek.

Donald Trump és kormánya az elmúlt hetekben viszont egyértelművé tette, hogy ha Kína nem, akkor az Egyesült Államok akár egyoldalúan is megfékezi Észak-Koreát, amely immár az Egyesült Államok egész területét elérni képes, nukleáris robbanófejjel is felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakéta fejlesztésén dolgozik. Abból a szempontból érthetők az amerikai aggályok, hogy Észak-Korea az ENSZ szankciói és tilalma ellenére is folytatja atomprogramját és rakétakísérleteit - egy közép-hatótávolságú rakétát például Hszi floridai látogatásával egyidőben lőttek ki a Japán-tengerre. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.