A CEU-tüntetés legmenőbb és legszarabb transzparensei

2017 április 10., hétfő 12:25
243

A vasárnapi CEU-tüntetés nemcsak a vidám hangulat, a meghökkentő kulturáltság és a rég látott nagy tömeg miatt volt különleges esemény, hanem azért is, mert olyan feltűnően sokfélék és viccesek voltak a traszparensek. Bizonyos szempontból persze várható volt, hogy egy menő egyetem barbár megszüntetése ellen olyanok tüntessenek, akik képesek kitalálni valami szellemeset. De hányszor kellett már csalódni az ilyen várakozásokban. Itt azonban a résztvevők jellemzően fiatal kora is sokat segíthetett, így tényleg csak úgy tobzódhattunk a csavaros szóviccekben, a körmonfont utalásokban, sőt a kézműves tárgyparensekben is. Akadtak persze szimplán dühös vagy átkozódó feliratok is, meg béna cuccok, de egy tömegtüntetés pont ettől szép. Összegyűjtöttük mesteri és hátborzongató darabokat is, íme a válogatás:

Az én igazi kedvenceim a politikai dühöt az abszurditással vagy a totális hülyéskedéssel, esetleg agyrohasztó szóviccekkel vegyítő traszparensek voltak. Pompás példa a műfajra a CEU melleti kiállás összekötése az Arsenal focicsapatának edzője elleni tiltakozással. Ez volt egyértelműen a legdadaistább magasba emelt műalkotás vasárnap, annyira nem volt semmi értelme:

fotó: Tóth Zsiga

Volt, aki a szóviccelést vitte odáig, ahol már az edzett ember agysejtjei is úgy főnek meg, mint a keménytojás. Elismerésem, erre például a Szóviccblog fénykorában is csettintettem volna:

A legjobb alulfogalmazó traszparens különdíját ez a forradalmakat kirobbantani képes tábla kapta, egyben ez volt az én személyes kedvencem is, mivel tökéletesen összefoglalta a dühösségében is rém kulturált és visszafogott esemény kedélyes hangulatát:

A Színtiszta Dadaizmus kategóriájában két jelöltem is volt a különdíjra. Sokáig úgy tűnt, hogy ez lesz a befutó:

A Nagy Találkozásról beszámoló riportfotó viszont olyan bizonytalanságba döntött, hogy a végén megosztottam a díjat, ami a képre pillantva azt hiszem azonnal érthetővé válik:

(Annak, aki nem értené a célzást: a Szerbusztok, drága urak az Bayer Zsolt beköszönése az Echo TV-s műsoraiban.)

A 444 Csináld Magad Kreatív Barkács Különdíját az I. Krőzus magyar királyt ábrázoló, vizuálisan komplex, figurális traszparens nyerte:

Ugyanebben a kategóriában kiadtunk még egy Marcel Duchamp Ready Made képzőművészeti különdíjat is, amit a legkedvesebb tüntető tárgyunk, a kedélyes CEU-szurkoló lapát kapott. Öröm volt bárhányszor megpillantani a tömegben!

Fotó: Major Csaba

Mivel a tüntetés nemzetközi volt, nem volt hiány irtózatos, agyrohasztó, de angol nyelvű szóviccekben sem:

A Legfájdalmasabb Angol Nyelvű Szóviccért járó kupát a CEU-sescuzás kapta. Erről nem is szeretnék többet beszélni, sőt a legjobb lenne azonnal elfelejteni örökre:

Nem kellett persze félteni az Arany János és Németh Szilárd nyelvén szóviccelőket sem. Itt is a valójában tök értelmetlen műalkotások voltak a legjobbak: 

Fotó: Major Csaba

Ezt a poént ráadásul többen is elsütötték:

Fotó: Gabor_Banko

A tüntetés hivatalos festőművésze - nálunk legalábbis - ennek az Orbán-portrénak a megalkotója lett:

Harry Potter és a varázslóiskola sokaknak eszébe jutott:

Ezen a vonalon még a CEU vezetése is kapott némi finom kritikát:

A sok szóvicc, ironikus utalás meg finom célzás mellett persze voltak keményen, sőt brutálisan beszólós traszparensek is. A jellemzően fiatal tüntetőktől életkorban és hangütésben is élesen eltért ez a keresztényfóbiás tiltakozó:

A legnépszerűbb magyar szabadidős tevékenységek tízes toplistáján a piálás, seggvakarás és fingadozás mellett nyilvánvalóan ott van a fasisztázás, így egy ekkora tömegrendezvényről sem hiányozhatott egy lendületesen fasisztázó felirat:

Fotó: Major Csaba

Ez a kemény hagú figyelmeztetés viszont lelkesen skandált szlogenné is vált a tüntetés hivatalos része utáni, ebből szempontból sokkal svungosabb időszakban:

Fotó: Major Csaba

A Messze Legfogalmatlanabb Traszparens díját pedig ki más kaphatta volna, mint az a két szélsőjobbos szervezet - Identitás Gereráció és MIÉP - akik a következő ellen-felirattal akartak csapást mérni a tüntetőkre:

Renegeteg traszparens volt jelen és rengeteg ember, így simán lehet, hogy a legjobb feliratokat nem is láttuk. Ha te tudsz jobbat, küldd el gyorsan a szilyl kukac 444.hu címre, TRANSZ subjecttel, és kiteszem!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt