Az EU egyik biztosa örül, hogy a magyarok bátran kiállnak a CEU mellett

2017 április 10., hétfő 12:23
76

Szokatlanul nyíltan beszélt Věra Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa az elmúlt napok magyarországi eseményeiről. A CEU melletti kiállásról a Bruxinfo kérdezte meg a cseh centrista-liberális politikust, aki azt mondta: 

„Örülök, hogy azt látom, hogy az emberek bátrak, nyitottak, kiállnak a véleményükért és hallatják a hangjukat. Az Európai Bizottság erre biztatja az embereket. Adminisztratív lépések, kötelezettségszegési eljárások nem segítenek túl sokat. Az uniós tagállamok polgárai kell, hogy felszólaljanak a változásért.”  

Szerdán tárgyalják a biztosok a felsőoktatási törvény módosítását. A vizsgálat még zajlik, de Jourová véleménye az, hogy mivel vannak olyan kitételei, amelyek egyetlen oktatási intézményre vonatkoznak, ezért nem felel meg a jogszabályokkal szembeni azon alapvető elvárásnak, hogy általánosak legyenek.

A New York Times arról kérdezte, mit szól hozzá, hogy Magyarország bevallottan illiberális demokráciát épít. 

Erre azt mondta: attól fél, hogy Magyarországon igyekeznek csökkenteni a civil társadalom erejét és befolyását, és igyezekeznek csökkenteni a politikai pluralizmust.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt