Kissé szemérmetlenül próbált meggazdagodni egy uniós projekten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

POLITIKA
2017 április 10., 09:59
comments 166

Jelentősen megnyirbálhatja az állami és önkormányzati hivatalnokokat szolgáltató jellegű munkaképzésre nevelő uniós projekt támogatását az Európai Bizottság, legalábbis ezt a fenyegetést is belefogalmazták az uniós ellenőrök a projektet felügyelő Miniszterelnökségnek küldött, a projekt eddigi elszámolásának ellenőrzéséről írt levelükben.

A 2015-ben kiírt, tavaly indult projektet dedikáltan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre írták ki, amelyet aztán papírforma szerint támogatásra érdemesnek is talált a Miniszterelnökség. A hivatalnokok képzésére 17,5 milliárd forintnyi uniós támogatást kaptak, amiről költségtervet is készítettek. Pechjükre az EU ellenőröket küldött, akik megvizsgálták és könnyűnek találták a számításokat.

Szemet szúrt nekik, hogy az elszámolás alapján

  • a projekt előkészítésén az NKE állományának csaknem fele, úgy 340 ember dolgozott rész- vagy teljes munkaidőben. Összesítve az adatokat az jött ki, hogy a projektet 340 ember négy és fél havi munkával készítette elő;
  • a személyi költségekre elkülönített 3,1 milliárd forintból tíz hónapon át lehetne fizetni az NKE kb. 750 dolgozóját;
  • 400 millió forintot szántak a képzésben részt vevők etetésére;
  • akiknek bő másfél milliárdért béreltek volna tantermeket;
  • miközben a tananyag javát távképzésben is el lehet sajátítani, a személyes jelenlétet követelő órákat pedig akár a hivatali helyiségekben is meg lehetne tartani;
  • Négymilliárd forintot költenének olyan eszközök beszerzésére, melyek egy része egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen kapcsolódik a projekthez, arról nem is beszélve, hogy az NKE ezekre már más forrásból is kapott uniós támogatást;
  • de még az egyetem digitális beléptetőrendszerét, mozgásérzékelő kameráit, ip-alapú telefonrendszerét is ebből a támogatásból finanszírozták volna.
  • 4,5 milliárdot költöttek volna olyan "immateriális eszközökre", például szofverekre, amelyek vagy már eleve léteznek, vagy más forrásból már támogatták a beszerzésüket. Arról nem is beszélve, hogy az uniós ellenőrök szerint semmi sem indokolja a teljesen új tananyag fejlesztését a meglévő ennél sokkal olcsóbb továbbfejlesztése helyett.

A 24.hu érdeklődésére a Miniszterelnökség megerősítette az uniós levél létét, ahogy azt is, hogy a rendelkezésre álló két hónapon belül válaszolnak az abban foglaltakra. (Via 24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.