Kissé szemérmetlenül próbált meggazdagodni egy uniós projekten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2017 április 10., hétfő 9:59
170

Jelentősen megnyirbálhatja az állami és önkormányzati hivatalnokokat szolgáltató jellegű munkaképzésre nevelő uniós projekt támogatását az Európai Bizottság, legalábbis ezt a fenyegetést is belefogalmazták az uniós ellenőrök a projektet felügyelő Miniszterelnökségnek küldött, a projekt eddigi elszámolásának ellenőrzéséről írt levelükben.

A 2015-ben kiírt, tavaly indult projektet dedikáltan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre írták ki, amelyet aztán papírforma szerint támogatásra érdemesnek is talált a Miniszterelnökség. A hivatalnokok képzésére 17,5 milliárd forintnyi uniós támogatást kaptak, amiről költségtervet is készítettek. Pechjükre az EU ellenőröket küldött, akik megvizsgálták és könnyűnek találták a számításokat.

Szemet szúrt nekik, hogy az elszámolás alapján

 • a projekt előkészítésén az NKE állományának csaknem fele, úgy 340 ember dolgozott rész- vagy teljes munkaidőben. Összesítve az adatokat az jött ki, hogy a projektet 340 ember négy és fél havi munkával készítette elő;
 • a személyi költségekre elkülönített 3,1 milliárd forintból tíz hónapon át lehetne fizetni az NKE kb. 750 dolgozóját;
 • 400 millió forintot szántak a képzésben részt vevők etetésére;
 • akiknek bő másfél milliárdért béreltek volna tantermeket;
 • miközben a tananyag javát távképzésben is el lehet sajátítani, a személyes jelenlétet követelő órákat pedig akár a hivatali helyiségekben is meg lehetne tartani;
 • Négymilliárd forintot költenének olyan eszközök beszerzésére, melyek egy része egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen kapcsolódik a projekthez, arról nem is beszélve, hogy az NKE ezekre már más forrásból is kapott uniós támogatást;
 • de még az egyetem digitális beléptetőrendszerét, mozgásérzékelő kameráit, ip-alapú telefonrendszerét is ebből a támogatásból finanszírozták volna.
 • 4,5 milliárdot költöttek volna olyan "immateriális eszközökre", például szofverekre, amelyek vagy már eleve léteznek, vagy más forrásból már támogatták a beszerzésüket. Arról nem is beszélve, hogy az uniós ellenőrök szerint semmi sem indokolja a teljesen új tananyag fejlesztését a meglévő ennél sokkal olcsóbb továbbfejlesztése helyett.

A 24.hu érdeklődésére a Miniszterelnökség megerősítette az uniós levél létét, ahogy azt is, hogy a rendelkezésre álló két hónapon belül válaszolnak az abban foglaltakra. (Via 24.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt