Megúszhatjuk a kínai-amerikai kereskedelmi háborút

Trump és Hszi tárgyalásaik előt a floridai Mar-a-Lagóban. Fotó: Lan Hongguang

Tumultózus hétvége volt a világpolitikában is, az Egyesült Államok magyar idő szerint péntek hajnali szíriai rakétacsapása, majd vasárnapi erőfitogtatása a Koreai-félszigetnél teljesen elhomályosította Donald Trump eddigi legfontosabb csúcstalálkozóját. Trump csütörtök este floridai magánbirtokán fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt, de pont a megbeszéléseikkel egyidőben indította el a rakétacsapást Szíria ellen is.

Pedig a Hszivel folytatott megbeszélések se voltak jelentéktelenek, különös tekintettel arra, hogy a kampányban használt éles retorikája alapján Donald Trump akár egy kereskedelmi háborúra is készen állt országa legnagyobb kereskedelmi partnerével. Trump a kampányban védővámok bevezetésével fenyegette Kínát, amivel szemben az amerikaiak hatalmas külkereskedelmi deficitet halmoztak fel.

A jelek szerint a kereskedelmi háborút sikerült elkerülni. A kínaiak két kisebb ügyben máris engedményt tettek:

hajlandóságot mutattak rá, hogy megnyissák pénzügyi piacaikat, és engedélyezzék az amerikai marhahús behozatalát.

A jelenleg érvényes kínai szabályok szerint zálogkereskedő és biztosítási cégek nem lehetnek többségi külföldi tulajdonban. Ezt a szabályt feloldhatják, megnyitva ezzel a rohamosan növekvő kínai pénzügyi szolgáltatási piacnak ezt a szegmensét az amerikai cégek előtt.

Ezeknél a szimbolikus gesztusoknál is fontosabb, hogy Hszi és Trump megállapodtak a kereskedelmi tárgyalások felgyorsításában, száz napot adva maguknak arra, hogy eredményeket érjenek el. Ez még a pesszimista értékelések szerint is azt jelenti, hogy legalább száz nappal elnapolták a kereskedelmi háborút. (Via Financial Times 1, 2.)